Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindgården kräver nya golv

/
  • Inga-Lill Näslunds ben blir trötta av det stumma golvet. Rummen där Kjell Lundgren och andra boende har sin hemvist har mjukare golvmattor.
  • ST i går.
  • Linoleummattan ligger direkt på betonggolvet. Underlaget är stumt att gå på, och många anställda på Lindgården har fått besvär.

Skottsundsbacken är inte ensamt om att ha hårda golv. Anställda på Lindgården kämpar med samma problem. – Vi har tagit upp det vid varenda skyddsrond, säger Anita Andersson, områdeschef för avdelningarna Pilen och Kastanjen.

Annons
I går berättade ST om att Sundsvalls kommun fått bakläxa av regeringen. Ärendet gäller golven på Skottsundsbackens äldreboende.
Arbetsmiljöverket krävde att de hårda och stumma golven skulle läggas om, eftersom de ledde till hälsoproblem för personalen. Kommunen överklagade till regeringen som nu beslutat att golven ska bytas.
Den typ av golv som orsakat debatten lades in på Lindgården ett halvår innan det var dags för Skottsund. Precis som för Skottsunds del märkte anställda efter hand hur det stumma golvet påverkade dem i form av problem med bland annat benhinnor och höfter.
Linoleummattan ligger direkt på betonggolvet, utan något sviktande material mellan.
De hårda golven finns i korridorerna och dagrummen, säger Anita Andersson.
Solveig Norin, avdelning Pilen, har ont i både höfter och knän.
Det är klart att golvet bidrar, säger hon.
Hennes arbetskamrat Inga-Lill Näslund berättar att långa arbetsdagar med mycket springande i korridoren ger en stum känsla i benen.
Halva Lindgården har nyare, bättre golv. Nu är förhoppningen bland de anställda att resten av avdelningarna också får ett byte.
Det stämmer att det finns problem där. Så är det på fler ställen också. Det blir nästa steg att titta på det, säger boendechef Karin Jonsson.
Hon törs inte ge ett säkert löfte om nya golv, men säger att hon tar personalens problem på allvar. När det kan bli fråga om ett eventuellt golvbyte vet inte Karin Jonsson.
Socialtjänstens ledning, fastighetskontoret och ansvariga politiker måste kopplas in, säger hon.


Mer läsning

Annons