Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lista: Här är risken störst att åka på p-böter

/

P-lisorna har fullt upp i centrala Sundsvall.
Kyrkogatan, Trädgårdsgatan och Södra Järnvägsgatan är värst.
ST har kartlagt var flest parkeringssyndare har åkt fast de senaste tre åren.

Annons

Kommunens parkeringsvakter, eller lapplisor, patrullerar dagligen gatorna i centrala Sundsvall på jakt efter felparkerare.

Och tittar man på statistiken över p-böter verkar det vara gott om p-syndare. På ett år brukar drygt 8 000 böter delas ut i Sundsvall, de allra flesta av dem i centrala stan.

– Vår första prioritet är att bötfälla bilar som är trafikfarliga eller stör framkomligheten, de som till exempel står på en gång- och cykelväg eller en handikapplats, säger Eva Forslund på kommunens gatuavdelning.

I andra hand bötar man också alla de som struntar i eller glömmer att betala p-biljett.

Allra flest parkeringssyndare åker fast på Kyrkogatan, visar statistik som kommunens gatuavdelning tagit fram åt ST. De senaste tre åren har 1 432 p-böter delats ut på Kyrkogatan.

Nästan lika illa är det på Trädgårdsgatan och Södra Järnvägsgatan där 1 299 respektive 1 100 p-böter delats ut.

Om det är lapplisorna som är extra vaksamma på de gatorna, eller om just de vägavsnitten har ovanligt många felparkerare, framgår inte av statistiken. Men Eva Forslund på gatuavdelningen hävdar att siffrorna ska tas med en nypa salt.

– Även om parkeringsvakterna tidigare varit aktivare på vissa gator och mindre aktiva på andra, kan det ju förändras i framtiden, menar hon.

Kommunens stora parkeringsytor, som parkeringshusen vid ån och de större allmänna parkeringarna, räknas inte med i statistiken över p-böter på gatorna. Av de stora allmänna parkeringarna har den på Norrmalm, nedanför IP mellan Selångersån och Norrmalmsgatan, flest felparkerare. Där har 849 p-böter delats ut.

Helt fredade från parkeringsvakter är sex gator i city; Holmgatan, Jägargatan, Målaregatan, Urvädersgatan, Väderkvarnsbacken och Västra allén. Där har det inte delats ut en enda P-bot de senaste tre åren.

Mer läsning

Annons