Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lista: Här röks det på mest

/
  • Härnösand är den kommun i Västernorrland där flest säger att de någon gång rökt cannabis.
  • Var fjärde Stockholmare har någon gång i sitt liv rökt hasch eller marijuana.
  • Cannabisplanta.

Sundsvallsborna har rökt på mindre än övriga Sverige.
Timrå och Ånge ligger ännu lägre under medelvärdet.
Det visar en sammanställning från Folkhälsomyndigheten.

Annons

Statistiken har hämtats ur Nationella folkhälsoenkäten och finns uppdelat i användningen av hasch eller marijuana någon gång under livet, under det senaste året eller under den senaste månaden.

Stockholm är den stad där allra flest uppger att de åtminstone testat cannabis. Det har ungefär var fjärde Stockholmare gjort någon gång under sitt liv och var 20:e har rökt under det senaste året.

För ett 70-tal kommuner anges ett streck som resultat, vilket antingen beror på att statistiken varit otillräckligt eller att antalet svar varit för få.

Här i Norrland är det i Umeå som cannabis använts av förhållandevis flest personer medan Åre är den glesbygdskommun som toppar statistiken. Tre gånger så många i Åre har rökt cannabis som i Kramfors.

I Nationella Folkhälsoenkäten ingår också en rad andra parametrar som fetma, alkohol, läkemedelsanvändning, psykisk hälsa och rökning. Ungefär 70 procent av svenskarna svarar att de har ett gott hälsotillstånd och siffran har ökat sedan 2004. Framför allt har fler unga män minskat sitt riskabla alkoholintag och färre röker, medan fetman har ökat. Varannan svensk är nu överviktig.

Skillnaderna är dock stora mellan kön, utbildningsnivå och socioekonomiska grupper. Hälsan ökar med utbildningsnivå och är som bäst hos tjänstemän i mellan eller högre ställning.

Mer läsning

Annons