Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus och luft i nya Stenhuset

/
  • Eva Mårtensson i
  • Det sista steget ut på den högsta balkongen känns osäkert, men väl där öppnar sig en storslagen vy över Sundsvall. Eva Mårtensson och hennes personal och studenter tar sitt nya hus i besittning.

På fredag invigs Mittuniversitetets nyaste lokal, Stenhuset vid Åkroken. Där har medie- och kommunikationsutbildningarna just flyttat in. Flyttfesten börjar i dag med tre föreläsningsdagar och formell invigning på fredag.

Annons
Höga glasfönster och luftiga trapphus. Åkrokenkonceptet lever också i det nya bygget.
När Lindgrenska arbetsinrättningen brann 1999 lämnades grannen, som fick namnet Stenhuset, övergivet kvar och såg bara sorgligt och rumphugget ut.
Fastighetsägaren Akademiska hus ville använda det, och dåvarande Mitthögskolan ville samla sina verksamheter på campus. Att bygga ihop det gamla med ett delvis nytt hus för medie- och kommunikationsutbildningarna, som då höll till i Metropol, blev lösningen.
I och med flytten är det bara universitetets samhällsvetare som inte finns på Åkroken. De har Västhagen som sitt eget hus.
Nu svämmar kartongerna över i nybygget, som helt och hållet fick heta just Stenhuset. Soffkuddar och porslin har försvunnit i flytten och datorledningar glappar. Samtidigt är höstens studenter på ingång för att läsa journalistik, bildjournalistik, Info och PR, grafisk design och webbdesign eller någon fristående kurs.
Vi har de mest eftersökta utbildningarna i Sundsvall, och det kan vara uppiggande att ha oss på campus. Och det är bra att vi får kontakt med andra utbildningar. Att träffas på gården kan ge intressanta samarbetsidéer, säger avdelningschef Eva Mårtensson.
Lite mer plats hade hon önskat. Radio- och tv-studior med biutrymmen, redaktionssalar, datorsalar och kontor finns, men föreläsningssalar får man nyttja i de äldre byggnaderna intill.
Huset är byggt utifrån en fast hyreskostnad. Det betyder att vi hela tiden kompromissat med Akademiska hus. Men utifrån de förutsättningarna är vi nöjda, säger Eva Mårtensson.
De få av avdelningens drygt 600 studenter som redan dykt upp tittar stort och ser glada ut. Fräscht, säger någon. Roligt att vara en del i campus, säger en annan.
En av stoltheterna är den nya tv-studion som Eva Mårtensson utnämner till stans bästa: stor och rymlig med en begagnad ljusutrustning från SVT och tre kameror.
Nu kan vi göra fulla studioproduktioner och lägga till mer avancerade tv-kurser till utbudet, säger hon.
Nu slår universitetet ihop invigningen med den traditionella Demokrativeckan och ordnar i samarbete med Demokratiinstiitutet föreläsningsfest i dagarna tre. Tema? Medier, så klart.

Mer läsning

Annons