Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning i sikte för barnpsyk

/

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin i Sundsvall är fortfarande årslånga för de lägst prioriterade. Men nu ser läget ut att förbättras. Flera nya läkare är på gång, och kliniken förstärker med två psykologer.

Annons
Trycket är hårt på barnpsykiatrin, personalläget har varit dåligt och många psykiskt sköra flyktingbarn behöver akut hjälp. Situationen har väckt reaktioner både bland föräldrar, tjänstemän och politiker.
Kösituationen är fortfarande inte tillfredsställande, framförallt för de familjer som får vänta i upp emot ett år, säger Niklas Ankarberg, verksamhetschef.
I april valde hans företrädare Alf Enbom att säga upp sig. Då befarade Enbom en akut personalbrist till hösten och vittnade om att långsiktiga uppföljningar av barn med diagnoser som ADHD, Aspbergers syndrom och autism inte kunde prioriteras.
Enligt Alf Enbom har trycket på kliniken ökat med flera hundra procent under de senaste tio åren och de akuta fallen inom öppenvården fördubblats sedan början av 1990-talet.
Men Niklas Ankarberg påpekar att omkring 35-40 procent av fallen är akuta och får hjälp inom en vecka. Totalt sett får 60 procent av samtliga sökande sin första tid inom tre månader.
Nu ser han dessutom en ljusning i form av mer personal. De pengar som kliniken tidigare fått för att förstärka med en kurator och en sjuksköterska kommer att hänga med även nästa år. Dessutom pågår nyanställningar. En ny överläkare finns på plats sedan någon månad tillbaka.
Han är specialist i både barnpsykiatri och vuxenpsykiatri.
Den nye läkaren har enligt Ankarberg ett stort intresse för utredningar av just gruppen barn med ADHD och likande diagnoser, därför hoppas man på att de kan flytta fram sina positioner.
En läkare under specialistutbildning väntas också träda in, och rekrytering pågår av ytterligare två psykologer.
Målet är att väntetiden även för dem längst bak i kön ska rymmas inom vårdgarantin och alltså inte bli längre än tre månader. När detta är uppnått vågar Niklas Ankarborg inte sia om.Det kan ta lite tid innan vi ser effekten av nyanställningarna, säger han.

Mer läsning

Annons