Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljustorp får äntligen egen postadress?

Annons
Möjligheten för Ljustorp att återfå sockennamnet som postadress tycks ha ökat sedan Posten antagit en ny "policy för postortnamn". Under många år har Ljustorpsborna ansökt om att få tillbaka adressen istället för Bergeforsen som Posten ihärdigt föredragit.
Beslutet om ny policy togs redan den sista januari i år, men först på fredagen fick Timrå kommun underlaget för de nya reglerna. Frågan är därför om en förnyad ansökan om ändring till Ljustorp hinner behandlas för att börja gälla nästa år.
Postens villkor för en ändring av postadressen är att orten ska ha fastställda "belägenhetsadresser" som registrerats av Lantmäteriet. Vidare måste det nya namnet godtas av Språk- och folkminnesinstitutet i Uppsala.
Kommunen är den instans som ska ansöka om ändring. I fallet Ljustorp har Timrå kommun vid flera tillfällen stöttat kraven och synpunkterna från de boende i Ljustorp, utan framgång.
För Ljustorpsborna och de företagare som verkar i Bygden har postadressen Bergeforsen upplevts som besvärande och otillräcklig. Besökare utifrån och försändelser med budfirmor har haft svårt att hitta rätt mottagare inom rimlig tid.
Nybildade sockenföreningen i Ljustorp har åter aktualiserat postadressen Ljustorp. Med Postens nya namnpolicy ser det ut som om den gamla postadressen kan få förnyat liv i bygden.

Mer läsning

Annons