Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Locket på efter skandal med kollekten

Efter den traditionella julkonserten med Timrå manskör i Timrå kyrka, dagen före julafton, räknades den ovanligt stora kollekten till 8 170 kronor. Den skulle oavkortad tillfalla kören. Men kyrkvärden Lars Öhlén räknade på egen hand om pengarna och minskade summan med 2 600 kronor. Detta ledde till en julkris i församlingen som man än idag försöker tysta ner.

Annons
Högst oväntat avsade sig Lars Öhlén alla sina uppdrag i Timrå församling på förmiddagen fredagen den 4 mars. Senare samma dag hölls ett extra kyrkoråd för att bland annat behandla frågan om vad som hände med julkollekten.
Men kyrkorådet nöjde sig med att konstatera att socialdemokraternas tyngste kyrkopolitiker i Timrå i modern tid, dels betalade in de 2 600 kronorna som han tidigare räknat bort från kolletrapporten, dels att han nu lämnade alla sina uppdrag i församlingen.
När kassören i manskören, Rolf Henriksson, fick besked att Öhlén minskat kollektbehållningen på grund av tidigare felräkning, bröt stormen lös och julefriden for all världens väg för vissa inom församlingen.
Idag vill han inte närmare gå in på detaljerna. Rolf Henriksson konstaterar bara att pengarna kom tillbaks och att kören fått sitt.
Det som skett var att Henriksson tillsammans med tjänsteförrättande präst och kyrkvärden Lars Öhlén efter gudstjänsten tillsammans och var för sig räknade kollekten inne i sakristian. Alla var då överens om att summan uppgick till 8 170 kronor. Detta kvitterades av de tre på kollektrapporten som tillsammans med pengarna stoppades i ett specialkuvert som förseglades.
Lars Öhlén bröt av någon anledning förseglingen, innan pengarna lämnades in på banken. ST har frågat varför, men han vill inte kommentera något som han nu anser utrett och klart.
I ett tidigt skede övervägdes att polisanmäla saken, för att få en bättre genomgång av händelserna. Men vikarierande kyrkoherden valde att försöka tysta ner hela historien. Pengarna, de 2.600 kronorna, hade ju betalats tillbaks redan den 29 december.

S vet ännu inget?
Vid kyrkorådets möte den 4 mars finns hela revisorsgruppen på plats. Kenneth Westberg är revisor för socialdemokraterna. Han vill idag inte kommentera Lars Öhléns avhopp, utan hänvisar som så många andra till Öhlén själv.
Han har ju förklarat utförligt i både Sundsvalls Tidning och Dagbladet varför han avgått, säger Kenneth Westberg.
Som socialdemokrat är Lars Öhlén också kommunalt aktiv, som ledamot i fullmäktige och ordförande och ledamot och ordförande i Byggnadsnämnden.
Borde då inte den socialdemokratiske revisorn Westberg ha sett till att det som inträffat i församlingen nått till den kommunpolitiska s-toppen också?
Jag har inte hört något om den saken. Bara läst vad som stått i tidningarna tidigare, säger Gunilla Pontén, Arbetarkommunen.
Samma svar ger kommunalrådet Ewa Lindstrand på direkt fråga från ST.
Jag har inte hört något annat än att Lars Öhlén avgått på grund av personliga skäl.
Har inte Kenneth sagt något?
Han pratar kanske inte så gärna med mig, blir hennes svar.
ST har vid förnyad kontakt med Lars Öhlén bett honom redogöra för vad de personliga skälen innehåller mer konkret. Men han vill inget säga. Han vill inte heller kommentera varför det förseglade kollektkuvertet öppnades och pengarna räknads om av honom hemma i bostaden. Eller varför han så snabbt och utan större protester betalade 2.600 för körens räkning den 29 december.
Han har heller inte haft någon tanke på att lämna de uppdrag han har i den kommunala politiken.
Mer vill han inte säga.

Mer läsning

Annons