Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjur jagade i centrala Sidsjön

Stödmatning av rådjur kan locka lodjuren till tätbebyggda områden. Under natten mot i går blev ett rådjur rivet i centrala Sidsjön. Ett lodjur slog till mot en utfodringsplats på en villatomt.

Annons
När Leif Månsson i Sidsjön tittade ut i trädgården i går morse upptäckte han rådjuret i snön.
Vanligtvis brukar sex rådjur komma till hans trädgård där han lägger ut hö och äpplen för att stödmata dem under vintern. Nu ligger resterna av det ena rådjuret i trädgården med buken uppäten.
Det är synd att det hänt, man matar ju rådjuren för att hjälpa och skydda dem. Men samtidigt är det naturens gång, säger han.
Fältpersonal från länsstyrelsen kom till platsen i går och kunde snabbt konstatera att det rörde sig om ett, eller kanske två, lodjur som varit i farten.
Det här händer ofta när man matar rådjur i trakter där det finns lodjur. Stödmatningsplatsen blir som en foderautomat för lodjuren, säger Jan Svalberg från länsstyrelsen.
Lodjuren lockas av möjligheten att kunna fälla sitt byte utan att behöva jobba särskilt hårt för det.
Ska man mata rådjur är det viktigt att tänka på att de får bra sikt så att de kan upptäcka faror och fly från dem. Lodjur springer inte efter sitt byte i mer än 50 meter, sen ger de upp jakten, säger Jan Svalberg.
Skogsområdena runt Sundsvall är utmärkta marker för lodjur. Enligt Lennart Nilsson på länsstyrelsen har det funnits en fast lodjursstam i området under lång tid.
Rovdjuren kommer dit det finns mat. Det är lätt gjort att få dem in bland husen om det finns rådjur där, det ska man tänka på när man stödmatar, säger han.
Varje år är det många som vill hjälpa rådjuren och skapar matplatser åt dem.
Men det kan vara en björntjänst. I år är det till exempel inte nödvändigt att mata dem eftersom det är lite snö, säger Lennart Nilsson.
Att människor kan känna olust över att ha rovdjur in på knuten förstår han men säger att de inte ska behöva känna sig otrygga. Lodjur jagar rådjur och hare - inte människor.
Men det är ett vilt djur och då kan man aldrig lämna några garantier, säger han.

Mer läsning

Annons