Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lögner för att ragga hyresgäster

/
  • Trasiga och smutsiga persienner tillsammans med en stor spricka i vardagsrummets fönster ger lägenheten ett sjabbigt och slitet intryck.

Klockan fem i fredags var en kvinna från Umeå lovad att få flytta in i en fräsch och nymålad lägenhet i fastighetsbolaget Wallholmens hus i Nacksta. – Jag fick en chock när jag öppnade dörren till lägenheten, berättar hon.

Annons
Att kvinnan känner sig lurad är det lätt att förstå när hon vid öppnandet av dörren möttes av en intensiv lukt av kattpiss och tobaksrök. Till höger I tamburen fanns ett stort hål i cementväggen.
Det utlovade nymålade köket visade sig inte ens vara städat. Flera av skåpens köksluckor var bortslitna och stod uppställda efter ena väggen. Lager av smuts fanns överallt, berätter Umeåkvinnan vidare.
Vardagsrummet var inte mycket bättre. Det är svårt att förstå hur uthyraren kunde ha mage att ljuga om att tapeterna var nya när det fanns stora smutsfläckar på flera ställen. Parkettgolvet var sprucket och missfärgat och flera av listerna vid dörrar och golv var sönderslagna. En av fönsterrutorna hade en lång spricka, konstaterar hon.
För denna minst sagt skabbiga etta hade värden mage att begära 2 900 kronor i hyra varje månad.
Kvinnan från Umeå kunde inte ens tänka sig att flytta in.
Jag och mamma tog bilen och släpvagnen med flyttsaker och hyrde in oss på vandrarhemmet, säger Umeåkvinnan.
Hon har skrinlagt planerna på att flytta in hos fastighetsägaren Wallholmen. I stället kommer hon att kontakta hyresgästföreningen för att slippa betala hyran då uthyraren ljög.
För en utomstående är det lätt att förstå hennes förvåning. Företagets fastigheter andas en misär som hon inte trodde fanns i vårt land. Även området runt fastigheterna ser ut som en soptipp.
Vid parkeringsplatserna ligger drivor av påsar och kartonger. I trappuppgångarna står sängar och gamla möbler uppställda tillsammans med sopsäckar. I hissarna ligger papper och ölburkar och den stickande lukten är besvärande.
Det är lätt att förstå att i det i Wallholmens fastigheter i Nacksta nästan bara bor människor som av sociala skäl inte har någon möjlighet att få någon annan bostad.
När inget av löften från den tilltänkta värden visade sig stämma är kvinnan tacksam för att hon inte gick i fällan och tecknade ett kontrakt på tre månader innan hon besiktat lägenheten. Efter en stunds diskussion nöjde sig värden med en månad. Något som kan kosta henne 2 900 kronor.
ST har förgäves försökt få kontakt med någon ansvarig hos Wallholmen. På deras jourtelefon svarar en kvinna som hänvisar till ett fastighetsjourbolag som endast åtgärdar akuta fel. Förvaltaren Erik Arnberg har gjort sig oanträffbar och svarar inte i sin mobiltelfon.

Mer läsning

Annons