Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnarna faller på Esplanaden

/

Reaktionerna var blandade när lönnarna började kapas på Esplanaden i dag. Missnöjda gamla trädkramare och nöjda restaurangägare delade beredvilligt med sig av sina synpunkter.

Annons
Underbart äntligen får jag sol på min uteservering, konstaterade en restaurangägare i det strilande juniregnet.
Hans Wikner är kommunens egen trädfällare som kapat de hundraåriga grönskande oaser som omgivit centrum. I dag kom en gmmal trädkramare som värnat Almarna i Kungsträdgården och klagade på hans framfart.
Nu började arbetet på Esplanaden, från torget och upp till Köpmangatan ska 30 lönnar fällas, och det ska klaras av den här veckan.
Sedan har jag semester, berättar Hans Wikner, så tidsplanen kommer att hållas.
En lyktstolpe fick en rejäl smäll också men det gjorde ingenting för armaturerna ska också bytas ut, till vad som sägs vara en vackrare modell.
Utbytet av träd är nödvändigt. Flera av lönnarna har lagats och dragits ihop för att inte rasa. Vissa försök till återplanteringar där träd gått ut har inte gått så bra eftersom ljus- och näringsflödet varit för begränsat. När träden är kapade ska stubbarna fräsas. Nyplanteringar blir det till hösten.
Mest förvirrade var taxiförarna. Bortmotade från taxistationen eftersom det har börjat byggas för Gatufesten tog de sin tillflykt till Esplanadens västra sida. Där det egentligen råder parkeringsförbud men det hade inte satts upp någon hänvisning från torget. Men sedan började trädfällningen och då kunde de inte stå kvar där heller. En viss irritation kunde märkas i ledet.

Mer läsning

Annons