Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösa katter upprör många

Gosiga kissar eller en sanitär olägenhet? Lösspringande katter väcker starka känslor. Men att tvinga ägarna att hålla dem inne är svårt.

Annons
Katter i bostadsområden får många människor att se rött. Djuren anklagas för bajs i sandlådan, repor på bilens motorhuv, kattpiss vid uteplatsen och för att smita in där de inte hör hemma.
Det är jättemånga som ringer om katter, i synnerhet så här års, berättar Gunilla Ekberg vid miljökontoret i Sundsvall.
Men hennes möjlighet att hjälpa dem som ringer är små.
Det finns inget som förbjuder folk att släppa ut sina katter, säger hon.
Lagen säger att hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn att de inte orsakar avsevärda olägenheter. Samtidigt finns en några år gammal dom som går ut på att en allergisk person som besväras av lösa katter måste skydda sig själv, till exempel genom att hålla dörrar och fönster stängda.
I de lokala ordningsföreskrifterna står att katter inte får förorena på offentlig plats. Med offentlig plats menas exempelvis gator, torg och parker men inte området mellan hyreshus eller någons tomt.

Fler än 10 kräver tillstånd
Att det är mycket katter i ett område är inget kommunen kan göra något åt. Däremot kan miljökontoret agera mot en enskild person som har väldigt många katter. För att ha fler än tio krävs numer tillstånd.
Det händer att bostadsrättsföreningar rekommenderar de boende att inte ha utekatt, men enligt Gunilla Ekberg löser det inga problem.
Är områdets katter inne så kommer andra dit och tar över reviret, säger hon.
Människorna som ringer till miljökontoret är ibland väldigt upprörda.
En del pratar om att lägga ut gift, men det är inte tillåtet! betonar Gunilla Ekberg.
Det handlar dels om hänsyn till katterna, men även om riskerna för att andra får i sig giftet.
Kattbajs i sandlådan är ett av de problem folk klagar mest på. Tvärtemot vad många tror kan barnen inte få springmask av det. Däremot bör gravida se upp, eftersom kattens avföring i värsta fall kan sprida en sjukdom som är skadlig för foster.
Vad gäller kattbajs i rabatterna har Gunilla Ekberg svårt att se det som någon sanitär olägenhet.
Jag har en bonnig syn på gödsel. Det är det det är frågan om, och inget annat.

Tips och råd
Råd till kattägare:
Kastrera katten. Det minskar inte bara problemet med oönskade kattungar. Framför allt hankatter markerar sitt revir med att skvätta illaluktande urin, men det brukar en kastrering sätta stopp för.
Märk katten. Enligt lokala ordningsföreskrifter i Sundsvall och Timrå ska lösspringande katter vara id-märkta med synlig tatuering eller ha halsband med ägarens namn, adress och telefonnummer.

Råd till dem som störs av katterna:
Lägg lock på sandlådan. Se till att sandlådan får ett lock eller ett nät över när den inte används. Nät kan även användas över rabatter innan blommorna vuxit upp.
Använd blomspruta . Ha en blomspruta redo för att skrämma katten med en stråle vatten så kanske den lär sig att inte besöka er, men skada den inte.
Prova hjorthornsolja. Enligt vissa kan hjorthornssalt eller ännu hellre hjorthornsolja runt uteplatsen hålla katter borta.

Mer läsning

Annons