Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta gör konst - med motorsågen

/

- snart ställer hon ut i Stockholm
Bildhuggarjärn.
Sandpapper.
Rundslip.
Lim.
Motorsåg.
Med hjälp av dessa skapar Lotta Boholm-Wall allt från småfåglar till totempålar. På fredag bär det av till Stockholm, där hennes sängbord ska utgöra en del av inredningen i ett hus som visas på HusExpo.

Annons
Jag hoppas naturligtvis att utställningen ska generera en del beställningar, säger Lotta.
I tretton år har hennes huvudinriktning varit bildhuggeri. Hon kallar sig träbildhuggare, och har fullt upp i den egna verkstaden. Sedan tre år driver hon eget företag. Det är inget hon kan försörja sig på så hon jobbar också halvtid som träslöjdlärare på Nackstaskolan.
Frågan är om jag verkligen vill göra detta på heltid, säger Lotta. Det blir väldigt ensamt och jag tycker om den variation jag får när jag träffar eleverna.
I Sverige finns en handfull personer som försörjer som träbildhuggare. En av svårigheterna är att ta betalt för det faktiskta arbetet.
Jag försöker hålla mig till en timpenning på 350 kronor. Många storknar när de hör priset, och jag tror att många hantverkare drar sig för att ta betalt, för att överhuvudtaget kunna sälja något.
De båda sängborden som ska till utställningen har tagit sammanlangt 50 timmar att göra. Det ger ett pris på över 8000 kronor för ett bord. Ett pris som kan sjunka om hon får många beställningar.
Jag samarbetar med Njurunda snickeri, de gör grovjobbet först och sågar ut delarna. Själva huggandet går snabbare om man gör många, man får upp farten då. Det skulle faktiskt vara skönt att få stå och göra samma sak om och om igen, slippa tänka så mycket.
Lotta Boholm-Wall har gjort den stora träskulpturen som ställdes nere vid ån. Då var hon för första gången tvungen att arbeta med motorsåg.
Först var jag nästan lite rädd för den, men nu har jag vant mig och gör mer och mer med motorsågen. Jag är också intresserad av teknik och det är roligt med nya metoder. Jag använder maskiner så ofta jag kan nu.
Lotta tycker om variationen, från motorsåg till finputsning med sandpapper. Nackdelen med arbetet är förutom ensamheten att hon får i sig mycket trädamm.
Jag tror ibland att jag har fått en arbetsskada, det känns som om jag har en massa sågspån i halsen ibland.
Lottas morfar var möbelsnickare och som barn tillbringade hon mycket tid i hans verkstad, och blev inspirerad.
Men jag tyckte att det var för mycket raka linjer, för fyrkantigt. Sedan gjorde jag flera resor, bland annat i Mexico och Kanada. Då blev jag mycket inspirerad av olika kulturer och det var också då jag bestämde mig för att göra en totempåle.
Hon har sedan gjort en totempåle var till sina tre döttrar, som födelsegåva. I övrigt är repertoaren nästan gränslös, bara fantasin sätter gränser. Lotta har gjort allt från små tavlor och fåglar i trä till sänggavlar och stora skyltar till företag. Hon jobbar mest på beställning, förutom när hon testar nya grepp och idéer.
Om HusExpo i Stockholm lyckas kanske hon får ägna sig åt sängbord en tid framöver, men det är ingenting som skrämmer.
Nej jag är inte rädd för att fastna i sängbordsfacket, det skulle vara skönt att göra sängbord i några år.

Mer läsning

Annons