Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luften i Sundsvall ett jätteproblem

Miljöpartist tycker att kommunledningen tappat greppet Luften i Sundsvalls centrum är under all kritik. Förra året överskreds gränsen för utsläpp av partiklar hela 38 gånger vid E4:an i Inre hamnen. Det dystra resultatet är ett av huvudnumren i kommunens färska livsmiljöbokslut.

Annons
Undersökningarna av dygnsmedelvärdet gjordes kontinuerligt under förra året och EU:s miljökvalitetsnorm överskreds 38 gånger.
Mest utsatta för hälsorisker är de personer som befinner sig på parkeringen vid Storgatans början och de som går längs gångvägarna i området.
Vissa grupper som är känsligare än andra bör inte vara där för länge. Det är allergiker, barn och äldre vars luftvägar är känsligare än andras. Att bara gå igenom är inga problem för de flesta, säger Owe Kullerstedt vid länsstyrelsen.
I går presenterades uppgifterna som en del av livsmiljöbokslutet i samband med kommunstyrelsens utvecklingsutskott.
I den digra luntan, som är den viktigaste värdemätaren för Sundsvalls miljö, lyfts problemen med partiklarna fram som en kärnfråga.
Resultatet är anmärkningsvärt eftersom det ventilerar bra nere i hamnen. Nivåerna borde inte ligga så högt, det här visar att belastningen är väldigt tuff där, säger Roy Resare, miljöpartist från Sundsvall.
EU har gjort en beräkning som visar att 2700 svenskar får förkortad livslängd av partiklarna i luften. Stoftet kommer från trafiken, i vindarna och från asfalten som bilarnas dubbdäck river upp.
Sannolikt är det värre på Skolhusallén. Där är gaturummet mer inneslutet och partiklarna blir kvar på väggar och i marken och rörs upp igen eftersom. Det innebär jätteproblem för alla skolor och arbetsplatser, säger Roy Resare.
Med de här nivåerna hamnar Sundsvall lika långt ner på listan som Stockholm, Helsingborg, Göteborg, Uppsala, Landskrona och Höganäs.
Resultatet har skickats till länsstyrelsen och Naturvårdsverket, nu kan kommunen få krav på sig att inrätta åtgärdsprogram.
I mitten av 90-talet höll Sundsvall ställningarna i miljöarbetet när andra kommuner drog ner. Tyvärr har man gått ifrån det de sista tre fyra åren, nu håller Sundsvall på att bli en medelmåtta i jämförelse med andra kommuner, säger Roy Resare.
Kommunalrådet Ewa Back är inte särskilt intresserad av att driva miljöarbete. Till exempel är hon med i den ena debattartikeln efter den andra där man även vill sänka statens ambitioner när det gäller till exempel miljöskatter.
Roy Resare vill leda om E4 och E14 väster om Sundsvall. Han vill även flytta ut tågterminalen från centrum till Töva för att lätta på trycket och på så sätt bättra på miljön i centrum.
Från kommunledningens sida har man ju helt släppt E14, vilket är en skandal. Man pratar ju inte om det trots att Bergsgatan har den värsta olycksstatistiken, bullret och det faktum att vägen bidrar i högsta grad till luftproblemen, säger Roy Resare.

Mer läsning

Annons