Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt på torget trots politikerkrock

/

Gudrun Schyman och Jimmie Åkesson besökte Sundsvall under måndagen.
Stämningen på torgen var lugn och ett stort antal poliser var på plats.
– Vi går inte ut med någon exakt siffra, säger Börje Öhman på polisen.

Annons

Med knappt en månad kvar till valet gör flera partiledare Sverigeturnéer för att sprida sin politik. Under måndagen var Gudrun Schyman (FI) på Stora torget i Sundsvall och talade samtidigt som Jimmie Åkesson (SD) var på Olof Palmes torg några hundra meter bort. Även Vänsterpartiet stod på Stora torget under dagen.

Gudrun Schyman pratade om jämställdhet och om att våldet mot kvinnor måste tas på allvar. Jimmie Åkesson pratade om att han var mot kvotering av föräldraförsäkringen, och om statsminister Fredrik Reinfeldts (M) senaste presskonferens om det ökade flyktingmottagandet.

Inför Jimmie Åkessons tal hade polisen spärrat av området, samtidigt som Säpo även var på plats. Några personer stod med ryggen mot Jimmie Åkesson när han pratade.

– Jag vill visa att jag tar ställning mot Sverigedemokraternas politik, jag är för ett välkomnande Sundsvall. Jag vill visa Sverigedemokraterna att vi tjänar mycket på invandringen, säger Maria Algotsson (MP).

Gudrun Schyman hade till skillnad från Sverigedemokraterna inga polisavspärrningar runtomkring sig.

– När fascister och nazister tar plats på våra gator, då måste man höja rösten, säger hon i sitt tal.

Ett stort antal poliser i uniform gick mellan torgen för att vara redo för en eventuell motdemonstration.

– Vi går inte ut med någon exakt siffra, men det var ett ganska stort antal poliser där, säger Börje Öhman, informationschef på polisen i Västernorrland.

Stämningen var lugn under dagen, vilket även polisen håller med om.

– Det är vår uppfattning också, det var inte så många åhörare och heller inte så många motdemonstranter, säger Börje Öhman.

Efter Jimmie Åkessons tal åkte han och poliserna vidare till Härnösand där han talar senare under dagen. Risken för motdemonstrationer bedöms vara större när det gäller Sverigedemokraterna än Feministiskt Initiativ.

Gudrun Schyman är övertygad om att det här valet kommer att gå till historien.

– Jag hoppas att Sundsvallsborna vågar vara modiga även på valdagen, att folk vågar vara feminister och antirasister, säger hon till Dagbladet.

Mer läsning