Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad fest på plusboendet

/
  • Den gemensamma samlingslokalen står öppen för alla som bor i de tre Plushusen. Här ordnas jul-och surströmmingsfester och självklart sommarens tårtkalas med underhållning.
  • Arne Jonsson, Naimy Hoffman och Kjell Fahlberg trivs i Plusboendet på Fridhemsgatan. De har nära till grannar och när det behövs tillgång till extra service.
  • Britt-Inger Hemmingsson och Einar Norlander är båda med i Skönsmons cittragrupp. Gruppen spelar ofta och gärna på äldreboenden och servicehus.

På sommaren töms nästan husen för seniorboende, så kallat Plusboende, på Fridhemsgatan på Skönsmon. Men några stannar kvar i sina lägenheter. Då är det tid för sommarfest med kaffe, prinsesstårta och underhållning i den gemensamma samlingslokalen i ett av husens bottenvåning.

Annons
Vi trivs så bra här, säger Naimy Hoffman som återvände till sin gamla lägenhet på Fridhemsgatan för tre år sedan.
Hon och Arne Jonsson flyttade in i det orangefärgade hyreshuset på Skönsmon 1979 när fastigheterna var nybyggda. Några år senare bosatte de sig i Liden. Men som gammal skönsmobo längtade Naimy tillbaka till stan.
Vi blev erbjudna en lägenhet av Mitthem och tänk att det var samma som vi bodde i tidigare.
Samma år hade Mitthem byggt om tre hus på Fridhemsgatan till Plusboende. Lägenheterna erbjuds till personer över femtio år och är handikappanpassade med hissar. Dessutom går det att få extra service som städning, fönsterputsning och gardinbyten.
De sammalagt 102 lägenheterna bebos idag framför allt av pensionärer. Efterfrågan på Plusboende är stort i Sundsvall. När en yngre hyresgäst flyttar ut, blir en äldre erbjuden lägenheten. Meningen är att det med tiden ska bli ett seniorboende i de tre hyreshusen.
Här är det nära till allt. Till vårdcentralen och Skönsmohuset. Och man slipper snöskottningen, säger Kjell Fahlberg.
Den sociala kontakten är viktig, menar de. Alla känner alla och hjälper varandra. Om någon åker bort finns det alltid blomvakter i närheten. Liksom tryggheten med att alltid ha människor omkring sig.
I det mellersta huset finns den gemensamma samlingslokalen som står öppen hela dagarna för den som vill gå dit. Där ordnas surströmmingsfester, julkalas och sommarens tårtfest för dem som stannat kvar i sina lägenheter.
Fast idag är vi inte så många. Men vi har det ju desto trevligare i stället, säger Arne Jonsson.
De tycker att de är nöjda med Mitthems service. Naimy Hoffman och Arne Jonsson är med i den samverkansgrupp som träffar hyresvärden fyra gånger om året. Där tas frågor upp om tvättstugor och annat som gäller husets skötsel. Exempelvis att balkongerna ska glasa in under hösten.

Mer läsning

Annons