Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad ungdomsmässa i Söråker

/
  • Trötta men nöjda med conventet i Söråker var bland annat dessa ungdomar från Trondheim. Främre raden från vänster Elise Djupedal, Erling Hess, Martin Gammelsäter och Astrid Nordstad. Bakre raden Johanne Myskja och Marthe Pettersen.

Det blev ett lyckat Yunation convent när ungdomar från Finland, Sverige och Norge samlades i Söråkers Folket hus under helgen. Det framgår av den utvärdering som deltagarna lämnat in.

Annons
Det har varit väldigt bra, säger Erling Hess, från Trondheim. Alla har varit så öppna, vilket gjorde att det var väldigt lätt att få kontakt med varandra.
Han och många andra satsar nu på att försöka hålla kontakten med nya kamrater från mittnorden. En av målsättningarna med träffen var att spontana nätverk skulle byggas.
Det var cirka 150 ungdomar som träffades. Samtliga kommer från Mittnordenområdet.
Under tre dagar har man att diskuterat, utbytt erfarenheter och kunskap, lyssnat på musik, deltagit i föreläsningar, sett på film, besökt workshops och debatterat.
Emelie Höglin som arbetat med projektet sedan i januari var under gårdagen nöjd och slut.
Det har varit jätte kul, säger hon. Alla programmen vi lade in har varit uppskattade.
Det bästa var att man kunde välja mellan olika program, säger Astrid Nordstad, från Trondheim.
Och de norska ungdomarna var mycket imponerade at lokalerna i Söråker.
Det är verkligen fint här.
I Söråker var temat demokrati. Och här skiljer det sig en del mellan länderna.
Vi har ett ungdomsråd i Trondheim, säger Marthe Pettersen. Rådet som bara består av ungdomar från olika skolor har en egen budget på 300.000 kronor. Pengar som vi får använda hur vi vill. Vi skulle till exempel kunna säga att torget i Trondheim ska ha mer gröna inslag, så tar vi det beslutet utan att fråga.
De norska ungdomarna har dessutom närvarorätt och förslagsrätt i samtliga kommunala nämnder. Och man tycker faktiskt också att politikerna tar till sig åsikter som kommer från ungdomarna.
Tredagars conventet i Söråker tog inte slut i och med att alla reste hem i går.
Under ett halvår kommer demokratitemat att pågå med olika kontakter och arbeten som ungdomarna ska delta i. Sedan är det dags för Finland och Norge att stå som värdar. I Finland blir temat miljö och i Norge entreprenörskap. Även dessa teman ska pågå ett halvår.
Kravet för att få delta är att man bor inom mittnordenområdet och inte är yngre än 15 och inte äldre än 26 år. Rekryteringen har skett lite olika i länderna.
Yunation är en del i ProMidNord. Ett projekt som bearbetats av Mittnordenkommittén till Interreg IIIB Östersjön programmet. I projektet arbetar man under fem olika teman med vilka man syftar till att stärka Mittnordenregionens dragningskraft.

Mer läsning

Annons