Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckan återuppbyggs

/
  • Världshuset och Åhlénshuset komer att få fasaderna renoverade och kvarteren Lyckan, Glädjen och Hälsan ska byggas ihop genom inglasade övergångar i två plan.
  • Den stora galleriaentrén kommer att öppnas upp mitt i den nu eldhärjade fastigheten i kvarteret Lyckan.
  • Gångbro i dubbla plan över Thulegatan. Flödena ska förbättras mellan de olika galleriadelarna, vilket kräver vissa ändringar i stadsplanen.
  • Ett stort kliv för en ökad handel när kvarteret Lyckan blir galleria. Arkitekten Lars Wester, kommunalrådet Ewa Back och Norrviddens vd Peter Andersson tror på minst ett 30-tal nya jobb i 17 nya butiker.

Sundsvall får Norrlands största centrumgalleria Kvarteret Lyckan rivs och återuppbyggs. Minst ett 30-tal nya jobb och 17 nya butiker utlovas sedan av fastighetsbolaget Norrvidden. I oktober 2007 ska Norrlands största citygalleria stå klar.

Annons
Det är stora förändringar på gång för alla shoppingentusiaster. Kvarteret Lyckan med O´Learys-huset och Världshuset ska byggas ihop med Åhlénshuset och 1891. Det ska finnas övergångar över Torggatan och Thulegatan såväl i markplan som en våning upp, och förutom de nya lokalytorna i Lyckan ska en del kontor göras om till affärslokaler.
De omfattande byggnationerna och renoveringarna ska generera 4000 kvadratmeter nya butiksytor.
Det är många stora kedjor som vill etablera sig i Sundsvall. Själv tycker jag att det skulle vara bra med fler internationella kedjor som exempelvis Esprit. Men stora butiker ska blandas med små och även kafékoncept, restauranger och snabbmatskedjor kan komma i fråga, säger Jan-Åke Eriksson, ansvarig för Norrviddens detaljhandelsytor.
Fastighetsbolagets vd Peter Andersson tror att det finns en marknad för alla butiker och berättar att klädjätten Hennes & Mauritz kommer att göra en kraftig satsning i samband med ombyggnationerna.
De kommer att ligga kvar i sina nuvarande lokaler men dessa kommer att byggas om och utökas, säger han.
Arkitekten Lars Wester berättar att den shoppingmedvetne svensken kräver ständig förnyelse.
Förr räknade vi med att en galleria behövde byggas om efter 25 år. Nu ställer folk högre krav och det handlar om vart tionde till tolfte år.
Kommunalrådet Ewa Back ser mycket positivt på Norrviddens 100-miljonerssatsning.
Det känns väldigt spännande. Fler jobb och fler besökare är nödvändigt om Sundsvall ska stärkas som handelsstad. Det känns också bra att fasaderna på kvarteret Lyckan återskapas, säger hon.
I augusti startar rivningen av Lyckan och nybyggnationen tros vara klar i oktober 2006. Efter renoveringen av de övriga kvarteren ska galleriadelen i Lyckan ha ett klassiskt uttryck, Åhlénshuset ska ha modern design, medan den traditionella stilen ska behållas i 1891.
På Olof Palmes Torg, vid kvarteret som fattade eld för drygt tre månader sedan, kommer det att byggas en året runt-servering med platser både inom- och utomhus. Kafégästerna kommer även att kunna inta sitt fika i trappavsatserna ner mot Ågatan och Selångersån.

Mer läsning

Annons