Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat Sundsvallsprojekt uppmärksammas internationellt

Slussar missbrukare och kriminella tillbaka till samhället Åttio procent av dem som genomgått Iris i Sundsvall är drogfria och 73 procent av dem som fullföljt projektet har arbete. Resultatet imponerar i Japan och USA där intresse finns för att starta Irisprojekt. I Sundsvall läggs det ner vid årsskiftet.

Annons
Projektet Iris, Individ-resurs-i-samhället, startade för tre år sedan och vände sig till personer med långvarigt missbruk och kriminalitet bakom sig. Nu läggs det ner eftersom EU-projektet inte varar längre. Iris utgår från en ledarskaps- och utvecklingsteori som utvecklats vidare av Örjan Alvebro och Per-Åke Sundholm för att användas vid rehabilitering. Resultaten har varit överraskande bra.
Av de 44 som påbörjat Iris de två första omgångarna har hälften fullföljt. Årets kull som slutar vid nyår har kvar 60 procent av deltagarna nu. Iris leder deltagarna tillbaka till ett socialt sammanhang, med arbete och fritidssysslor.
Vi har ett holistiskt perspektiv och arbetar med att skapa det inre drivet. Det kan räcka med att få dem att börja promenera, det förbättrar fysiken och det kan hjälpa dem att även kunna förändra den inre delen, förklarar Örjan Alvebro.
Eftersom verksamheten pågår i elva månader finns det många chanser för deltagarna. Praktik i omgångar ingår.
Jag tror att en av framgångsfaktorerna är tiden. Tid att prova på, tid att misslyckas, tid att inte forcera fram resultat, säger Per-Åke Sundholm.
I början av månaden var de två männen i Kalifornien och presenterade sina resultat. Det väckte positiv uppmärksamhet och ledde till beställning av en processhandbok som de nu ska skriva. Är resultatet till belåtenhet blir det även en handledarmanual. Marknaden är Japan och USA.
Men i Sundsvall är det slut på Iris. Fast behovet finns, och aktiva missbrukare och kriminella är dyrbara för samhället. Betydligt dyrare än Irisverksamheten.
Visst skulle det vara bra om Sundsvall skulle satsa sig ur det här problemet, säger Börje Bergström, eldsjälen inom kommunen som sett till att verksamheten realiserats.
I höstas startade ett nytt EU-projekt i samma anda i Sundsvall, Siri. Modellen är densamma som för Iris men det nya projektet vänder sig enbart till före detta heroinister som lämnat missbruket med hjälp av subutex eller metadon. Siri kommer att pågå till och med 2006.

Mer läsning

Annons