Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lycklig återförening efter olyckan

/
  • Sommarvistelsen i Sverige tog en dramatisk vändning i samband med trafikolyckan i fredags. Men i går kom 13-åriga Sergei tillbaka med helikopter från Umeå universitetssjukhus. Kompisen Andrei och sommarmamman Annalena Persson väntade otåligt på helikopterplattan vid Sundsvalls sjukhus.
  • Blåslagen och med bandage över huvudet fördes Sergei in till Sundsvalls sjukhus intensivvårdsavdelning. Faran är över och enligt doktorerna kommer Andrei att få hem sin kamrat om någon eller ett par veckor.
  • Andrei har väntat på sin kamrat Sergei sedan han fördes till Umeå med allvarliga skallskador. Nu kan både han och sommarmamman Annalena Persson andas ut. Enligt läkarna kommer Sergei att bli återställd.
  • Familjen Persson och de båda 13-åriga sommarbarnen Sergei och Andrei fick flera frakturer i samband med olyckan i Kvissleby i fredags kväll. I går kunde alla förenas när Sergei återvände från Umeå universitetssjukhus.

Sommarbarnet Sergeis återkomst till Sundsvall blev känsloladdad. På helikopterplattan tog feriemamman Annalena Persson och kompisen Andrei emot honom. För fem dagar sedan flögs Sergei till Umeå med allvarliga skallskador.

Annons
Ett tio-tal personer fördes till sjukhus efter den otäcka olyckan i Kvissleby i fredags eftermiddag.
Under kvällen transporterades sedan 13-åriga Sergei med helikopter till Umeå universitetssjukhus med allvarliga skallskador. Sedan dess har ferieföräldrarna Annalena och Martin Persson pendlat mellan hopp och förtvivlan. Under tre somrar har de öppnat sitt hem i Kolsta för 13-åringarna Sergei och Andrei. Pojkarna kommer från ett barnhem i ryska Jekatrinburg.
Tiden efter olyckan har varit hemsk. Vi har ju inte vetat i vilket skick pojkarna kommer att vara när vi tvingas skicka hem dem. Sergei fick en spricka i skallbenet och den sträckte sig ner mot ögat. I söndags väcktes han av läkarna i Umeå och nu säger de att han kommer att bli fullt återställd. Det känns som en otrolig gåva, säger Annalena Persson.
Oron har tärt på henne. Samtidigt som hon brottas mot egna smärtor från en bröstbensfraktur och ett revbensbrott, har hon hjälpt sin andra sommarson. Andrei fick allvarliga tandskador i samband med olyckan och för att komma till rätta med frakturerna i överkäken har kirurgerna satt in en skena i munnen.
Hans återhämtning är också fantastisk. Han har varit så tapper och läkarna på Sundsvalls sjukhus är otroligt imponerade. I morse kunde han till och med peta i sig små bitar av hårt bröd, säger Annalena.
Maken Martin och parets gemensamma son Niklas var också med i bilen. Trots att även Martin drabbades av revbensbrott åkte de till Umeå i söndags morse för att vara med när Sergei skulle väckas ur sövningen.
De kom in i salen i Umeå under uppvakningen. Sergei var orolig men blev betydligt lugnare, och trycket i hjärnan lättade när han fick se Martin och Niklas. En läkare pratade ryska och en tolk kunde sedan på ett pedagogiskt sätt förklarar vad som hade hänt.
Andrei och Sergei har kunnat prata med varandra i telefonen vid ett tillfälle. Andrei gick omkring med en bärbar telefon ute på gården och Annalena iakttog honom från fönstret.
Jag tror de pratade i 20 minuter och Andrei såg väldigt glad ut.
Gårdagens möte, när Sergei kom tillbaka med helikopter från Umeå, var en lycklig stund.
Nu väntar ett par dagar på intensiven och någon vecka på en vanlig vårdavdelning för Sergei. Enligt läkarnas prognos ska han sedan kunna åka hem till familjen i Kolsta.
Annalena har pratat med paret som åkte i den andra bilen vid kollisionen. Även de kommer av allt att döma att klara sig utan men.
Pojkarna skulle ha åkt hem till Ryssland om två veckor, men nu hoppas jag att de får stanna så länge som möjligt, säger Annalena Persson.

Mer läsning

Annons