Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M har koll på landstingets ekonomi

/
  • Per Wahlberg, landstingsråd och Moderaternas förstanamn på landstingslistan, menar att landstingspolitikiska frågor är en mycket viktig del av samhället.   – 2010 kom landstingvalet inte i skymundan, men om man bortser från det så måste vi lyfta upp och visa att hälso- och sjukvården är jätteviktig, säger Wahlberg.

Per Wahlberg, landstingsråd och Moderaternas förstanamn i landstingsvalet, lyfter fram den nya länsgemensamma sjukhusorganisationen som mandatperiodens största bedrift.
Det nya ekonomistyrningssystemet gör att man har koll på ekonomin i realtid nere på verksamhetsgolvet.

Annons

– Även om det går dåligt, om vi har ett minus, så har vi ändå koll på hur stort minuset är och var problematiken ligger. Det gör att vi lättare kan ta itu med problemen som finns, säger Per Wahlberg.

Han står i blå jacka och blåa byxor på Stora Torget och representerar ett blått parti som sedan 2002 mer än fördubblat antal röster i landstinget. Under samma tid har man gått från 7 till 18 mandat och hans känsla är positiv inför valet.

– Jag tycker jag har haft väldigt många positiva samtal och det finns ett intresse av att prata politik och det är viktigt.

Vad är det viktigaste som ni åstadkommit de senaste fyra åren?

– Det viktigaste är omställningen till den gemensamma sjukhusorganisationen och att vi har centraliserat ekonomifunktionen och HR-funktionen så att vi kan ha koll på ekonomin.

Något misslyckande?

– Regionfrågans hantering är jag inte särskilt nöjd med. Det hade varit bra om vi hade lyckats med Jämtland.

Varför ska folk rösta på er?

– Därför att vi behöver en stabil ledning som fortsätter att jobba med den nya sjukhusorganisationen.

Vilken fråga i landstinget är viktigast?

– Den viktigaste frågan är att få ordning på ekonomin. Det hänger intimt samman med den nya sjukhusorganisationen. Vi är övertygade om att lyckas vi ställa om landstinget med gemensamma länskliniker så ökar produktiviteten när vi gör mer av vår egen vård i länet. Det leder till en förbättrad ekonomi. Sen handlar det naturligtvis om kostnadsutvecklingen och det jobbar vi med.

Varför är du själv engagerad i landstingspolitiken?

– För att det är viktigt att vi har en hälso- och sjukvård som är god. Det är ett av grundfundamenten i ett samhälle. Utan en väl fungerande hälso- och sjukvård så faller mycket av de andra delarna.

Hur ska landstinget kunna lösa sina ekonomiska problem?

– Det handlar om den nya sjukhusorganisationen, men även att vi får kontroll på kostnadsutvecklingen.

Vilka partier kan du tänka dig att samarbeta med?

– Vi har jobbat med sex partier och nu ställer inte Sjukvårdspartiet upp till omval, men Alliansen plus Miljöpartiet tycker jag fungerar bra. Sjukvårdspartiet har också varit en bra Vårdallians-kamrat.

Mer läsning

Annons