Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M stöttar bostadssatsning: "Vi behöver fler som Stig"

/
  • Moderaterna Alicia Kapica och Jörgen Berglund vill stimulera Stig Svedberg och andra fastighetsägare som vill bygga lägenheter i centrala Sundsvall.
  • En enklare bygglovshantering är ett av förslagen från moderaterna Alicia Kapica och Jörgen Berglund. Stig Svedbergs fastighetsbolag Tvättbjörnen planerar bygga många lägenheter på vindar och i fastigheter där det hittills har varit kontor.

Bygglovsavgiften ska slopas och kraven på parkeringar ska lätta. Så vill Moderaterna stötta satsningar på nya bostäder i Sundsvall.
Stig Svedbergs planer på att omvandla kontor och vindar till hyreslägenheter lyfts fram.
– Vi behöver fler fastighetsägare som Stig, säger oppositionsrådet Jörgen Berglund.

Annons

Moderaterna motionerar om flera kommunala satsningar för att stimulera bygget av bostäder i centrala Sundsvall.

– Det handlar om att göra Sundsvalls bättre, att staden ska utvecklas och bli mer levande, förklarar Jörgen Berglund.

Under Svedbergs visning av de tomma våningarna i kvarteret Minerva på Storgatan 12 berättar Berglund om partiets förslag.

– Stadsbyggnadsnämnden borde informera mer om lagändringarna som gjorts och som underlättar för fastighetsägare som vill renovera i befintliga fastigheter.

Bygglovshanteringen borde dessutom underlättas och subventioneras helt under fyra år, anser Jörgen Berglund.

Partiet tycker att det kommunala bostadsbolaget Mitthem ska genomföra en inventering av vindar som skulle kunna byggas om till lägenheter.

– Nyproduktion är dyrt, det är billigare att renovera.

Stig Svedberg har tidigare berättat om sitt företag Tvättbjörnens planer på att omvandla gamla kontor och vindar till lägenheter.

– I första etappen rör det sig om 27 lägenheter i lokaler som tidigare har varit kontor, i andra etappen handlar det om 30 och då rör det enbart vindar, säger han.

Svedberg säger sig vara den största fastighetsägaren vad gäller lägenheter i Stenstan.

– Stig är ett föredöme. Bostadsbristen är stor och i vårt uppdrag ingår att stimulera bygget av bostäder, säger Jörgen Berglund.

Stig Svedberg bekräftar att efterfrågan på centrala lägenheter är stor.

– Att vi bygger fler är ett schackdrag vi gör eftersom jag anser att i en stad ska man bo och umgås på kaféer och restauranger. Sedan kommer det alltid att finnas butiker vid sidan av advokatbyråerna, tandläkarna och arkitektkontoren, säger han.

Läs mer: Svedbergs planer på fler bostäder centralt

Mer läsning

Annons