Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill göra det lättare för ungdomar och utlandsfödda att få jobb

/

– Ungdomar och utlandsfödda måste få större möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.
Det var den moderata partiledaren Anna Kinberg Batras budskap, när hon gästade Sundsvall på lördagen.

Annons

Under helgen håller de moderata förtroendevalda från Norrlandsregionen en stor konferens i Sundsvall.

På lördagen gjorde partiledaren ett bejublat framträdande.

Under devisen "Sverige kan mer" pratade Anna Kinberg Batra om vikten av att skapa förutsättningar för att ungdomar och utlandsfödda ska få jobb.

– Unga människor som saknar gymnasieutbildning och utlandsfödda befinner sig i dag i ett utanförskap på arbetsmarknaden. Det måste vi ändra på, menar partiledaren.

Moderaterna vill införa ett första jobbet-avdrag.

– Genom avdraget blir det lönsammare att jobba än att leva på försörjningsstöd – även för de som har de allra lägsta inkomsterna, säger Anna Kinberg Batra.

Partiet föreslår dessutom att det inrättas första jobbet-anställningar med 18 månaders provanställning.

– Det är förståeligt att en arbetsgivare kan vara skeptisk till att anställa någon som kanske varken har meriter eller utbildning. Genom att förlänga provanställningen till ett och ett halvt år, hoppas vi att fler företagare väljer att anställa ungdomar eller utlandsfödda. Under provanställningen ska den anställde också ha möjlighet till utbildning, säger moderatledaren.

Det är ju trots allt hög arbetslöshet i vårt land i dag, och många är inte kvalificerade att söka de jobb som finns. Hur ska det skapas nya jobb som är tillgängliga för fler?

– Vi ska i alla fall inte göra som regeringen gör nu när de klämmer till Rut-sektorn i ett läge då vi behöver fler "enkla" jobb, höjer bensinskatten och arbetsgivaravgiften för ungdomar. I stället för att fördyra och försvåra för företagarna att nyanställa ungdomar och utlandsfödda, vill vi göra det lättare genom att införa våra förslag, menar Anna Kinberg Batra.

Mer läsning

Annons