Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktmissbruk på Viskananstalten

/
  • Rullstolen har satt stopp för Patrik, han har under fyra veckor på Viskananstalten inte kunnat förflytta sig.

Patrik sitter i rullstol efter en trafikolycka. Han har nu suttit fyra veckor på Viskananstalten men nekats boende på den handikappanpassade enheten, inte ens en duschstol har han fått tillgång till.

Annons
Patrik säger att han inte vill klaga men tycker att han systematiskt blivit nonchalerad på Viskananstalten.
Jag tror de klarar sig från anmälningar på grund av skammen, det måste vara vattentätt eftersom ingen vill säga att de suttit inne. De behöver inte vara rädda att någon ska klaga, säger Patrik.
Vid trafikolyckan krossade Patrik höger fotled, bröt vänster lårben och fick ett brott på vänster knä. Strax innan fängelsevistelsen fick han ta bort gipset men med förhållningsorder att absolut inte stödja på höger fot. Att stödja sig på benet med brott på knä och lårben är en smärtsam historia.
När jag kom hit bad jag att få komma till avdelningen som är handikappanpassad. Men det fick jag inte, trots att det inte var fullbelagt där. Då bad jag om att i alla fall få en duschstol men det har jag inte heller fått.
Patrik har därför väntat tills de övriga på avdelningen lagt sig innan han rullat ut i duschen, lämnat rullstolen i dörren och hoppat genom utrymmet fram till en pall i duschen.
Det har inte känts roligt att tvingas duscha inför en öppen dörr.
Problem har det också varit med mat och medicin. De smärtstillande preparat som han ordinerats har han inte fått utan att påpeka det. Maten har inte kommit när den skulle.
Om jag ringt efter en kvart har den varit på väg, har jag ringt efter en halvtimme har den varit på väg, har jag sparat en timme och ringt så har den också varit på väg.
Den enda möjlighet som erbjudits Patrik att lämna byggnaden och komma ut i luften och till träningslokalen är när andra intagna tagit sig an honom.
På den här avdelningen finns inte ens en ramp som jag kan ta mig ut på.
När jag skadade ett finger och ringde till sjuksyster svarade hon att jag fick komma dit. Hur skulle jag kunna förflytta mig till en annan byggnad?
Sin kontaktperson fick Patrik träffa efter tre veckor. Ett kort besök. På frågan om vad vården bestått av ställer han sig först väldigt frågande. Men efter några minuter av missförstånd så kommer det fram att den bestått av frågan om han har någonstans att bo, något jobb och klarar av att ta sig från anstalten själv när han muckar. Mer än så är det inte.
Avogheten tyckte han märktes allra tydligast när han skulle få besök.
Jag fick en lapp att lämna in ansökan på. Men när jag fick besöket visade det sig att jag fyllt i fel lapp och jag skulle inte få ta emot min flickvän. Hur skulle jag kunna veta vilken lapp som är den rätta?
Till sist ordnade det sig ändå och mötet blev av i alla fall. Men flickvännen som rest dit tyckte det var väldigt jobbigt.
Patrik tycker att han sett ett maktmissbruk på Viskananstalten som inte kan vara rimligt. I dag muckar han men ställer ändå upp och berättar sin historia, för att andra som kommer efter honom kan råka ut för samma sak.
ST har tidigare kontaktats av interner på Viskananstalten som velat berätta om missförhållandena, men de har ändrat sig eftersom de inte vill kunna förknippas med att ha suttit där.
Fotnot: Patrik är ett fingerat namn.

Mer läsning

Annons