Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet: 8 000 färre fordon per dygn

/

Efter ombyggnaden ska trafiken på den gamla E4-sträckan på sikt sänkas med 8 000 fordon per dygn.
– Vårt mål är att integrera staden med hamnen och vattnet. För att det ska vara möjligt krävs den sänkningen, säger Madeleine Blom, projektledare för kommunen.

Annons

I dagsläget passerar 21-22 000 fordon per vardagsdygn på gamla E4 genom Sundsvall. I arbetet med att forma om sträckan ska denna siffra sänkas rejält, vilket tydligt framgår i det samrådsunderlag som nu skickats ut.

Anledningen till detta är att inre hamnen ska kopplas samman med resten av staden.

– Det har varit vårt huvudmål och det går inte med den nuvarande trafikmängden. Som vägen ser ut i dag är det omöjligt att integrera staden med vår nya stadsdel i hamnen, säger hon och tillägger:

– Sedan har vi krav på oss från Naturvårdsverket om att förbättra luften i Sundsvall.

Att vägbanan ska bli smalare är också en del i målet att göra hamnen mer lättillgänglig.

– Landsvägsallén ska bli en stadsgata som exempelvis Köpmangatan och inte en barriär mot hamnen som nu. Folk ska på ett lätt sätt kunna ta sig över den här vägen Den här vägen är för överdimensionerad, det är för mycket asfalt. När nu kommunen ska ta över den är det viktigt att vi även ser över detta med tanke på driftkostnaderna, säger hon.

Vart tar de 8 000 fordonen vägen då?

– Vi räknar på en omflyttning av trafik. Väldigt många resor i den här staden är under tre kilometer och det har blivit en livsstil att ta bilen. Här hoppas vi att man väljer andra färdsätt än bilen som att cykla eller gå då vardagsmotionen är så viktig.

Mer läsning

Annons