Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malpåse får egen avdelning

Reservplatserna som öppnas vid hög belastning ska placeras på sjukhusets avdelning 1.
Dessutom anställs fem sjuksköterskor som ska vara stand by när de extra vårdplatserna behövs.

Annons
Tidigare har termen "malpåse" använts för de patientplatser som ska finnas i reserv för att undvika sängar i korridorena när sjukhuset får stor beläggning.
Sjukhusdirektör Rolf Forsström gillar inte namnet. I ett brev till mellancheferna vill han hellre kalla det "extra vårdplatser" och förändra formerna för hur de ska skötas.
Hittills har malpåsen poppat upp lite var som helst. Nu tar vi bort det konceptet, säger Lena Zakrisson, vårdadministrativ chef.
I stället för att platser ska öppnas där det finns utrymme för tillfället, ska de nu permanent ligga i anslutning till avdelning 1 och vara tio till antalet. Den fasta enheten ska vara färdigriggad för att ta emot patienter till exempel vid en epidemi eller överbeläggning av annan orsak.
Där ska till exempel läkemedel och rena sängkläder finnas. Tidigare har personalen som ryckt in fått ordna med detta först när platserna ska öppnas.
Det är också en orsak till att de anställda fått en särskild "malpåseersättning". Den försvinner nu. Samtidigt ska personalen till extraplatserna inte längre rekryteras från ordinarie styrka och gå in på sin lediga tid. I stället ska rekryteringscentrum, personalpoolen, förstärkas med fem sjuksköterskor. De ska ha ett huvudansvar för att arbeta med patienterna på den öppnade avdelningen, men kan också rycka in på andra ställen vid personalbrist.
Skulle kvintetten inte räcka till, kommer det gamla systemet med inhopp av lediga anställda att tillämpas, och malpåseersättningen ges som tidigare.

Mer läsning

Annons