Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma JO-anmäler socialtjänsten i Sundsvall

/

Trots att socialtjänsten själv konstaterat att mannens bostad är rökig och lortig och endast har kallvatten, anser man att mannens son ska bo där varannan helg.
Nu har pojkens mamma JO-anmält socialtjänsten i Sundsvall.
– Självklart ska min son få träffa sin pappa, men inte i hans bostad. Hela huset är en sanitär olägenhet, säger hon.

Annons

I anmälan uppger mamman att huset som hennes ex bor i är en sanitär olägenhet.

Enligt henne är fastigheten mögel- och vattenskadad och eftersom pojkens pappa röker inne i huset är det dessutom väldigt dålig luft där inne – något som medför att sonen får problem med allergier efter att ha varit där.

– Han blir röd i ansiktet och kliar sig i ögonen, berättar hon.

Mamman har flera gånger vänt sig till socialtjänsten och påpekat att sonen far illa i pappans bostad. Hon har inget emot att pojken får träffa sin pappa, men vill att umgänget ska ske på annan plats.

Vid ett hembesök hos mannen konstaterar socialtjänsten att "huset är omodernt, orenoverat och i dåligt skick". Utredarna säger vidare att "det är väldigt smutsigt både på golv och spis samt en kraftig doft av cigarrettrök".

Trots det har man inte fattat något beslut om att umgänget ska äga rum på något annat ställe.

Nu har mamman JO-anmält socialtjänsten för att man inte reagerar när en minderårig befinner sig i skadlig miljö.

Efter att mamman ansökt om ensam vårdnad på grund av de här omständigheterna, har tingsrätten fattat ett interimistiskt beslut om att pojken inte ska sova över hemma hos pappan. Definitivt beslut i vårdnadsfrågan kommer att tas i slutet av oktober.

På socialtjänsten kan man inte kommentera det enskilda ärendet, men menar att man vid sådana här tillfällen även måste titta på saken ur ett barnperspektiv och ta hänsyn till barnets egna önskemål.

Pojken själv – som är i nedre tonåren – säger sig inte ha något emot att vara hemma hos pappan.

– Det är väl inte konstigt att han är lojal mot sin pappa – men bara för det kan väl inte socialtjänsten ignorera att miljön hemma hos pappan är skadlig, menar mamman.

Mer läsning

Annons