Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man gick på överlevnadskurs utanför Stöde – avled efter kursen

/

De försökte fånga fisk men åt mest bär, rötter och svampar.
En man i 35-årsåldern som var med på överlevnadslägret utanför Stöde avled tre dagar efter hemkomsten.

Annons

Efter två veckors lägervistelse kom mannen hem lördagen den 8 augusti. Två dagar senare åkte han in till sjukhus på grund av magsmärtor. Han ska själv ha berättat om kursen och vad han ätit. Han nämnde då både rötter och svampar och sa också att han misstänkte att någon av svamparna han fått i sig varit giftiga. Det togs prover angående misstänkt förgiftning men de gav inget utslag. På tisdagen hittades mannen död på avdelningen där han vårdades.

Deltagarna på lägret var hänvisade till att äta det naturen gav och de undersöktes av läkare under vistelsen. Mannen hade stor erfarenhet av vildmarksliv och har även deltagit i den sortens fysiska och psykiska utmaningar tidigare.

Mannens död utreds av polisen men man misstänker inget brott.

– Obduktionen är genomförd men vi har inte fått alla provsvar än. Vi har också varit i kontakt med de övriga deltagarna på lägret och de intygar att det här var en väldigt erfaren person. Ingen av de andra har heller insjuknat, säger kriminalkommissarie Lennart Mårtensson.

Lägret gick under benämningen Stationär strapats.

– Visst tänker vi på om mannens död kan ha ett samband med lägervistelsen, men i nuläget känner vi inte till om det finns någon koppling. Vi får invänta polisutredningen, säger Niclaz Wictorsson, ordförande i Svenska överlevnadssällskapet, som arrangerade lägret.

Niclas Wictorsson var själv med på lägret intill Hällsjön under den första veckan.

– Det är en tillämpad kurs och det fanns instruktörer som tittade till oss. Deltagarnas kunskaper kan variera och vi lever på det som finns i naturen. Det enda man har med sig till ett sådant här läger kläderna vi har på kroppen, en extratröja och regnkläder. Själv levde jag på kråkbär och blåbär den veckan.

Deltagarna fick inte ha med sig några verktyg eller hjälpmedel. De gjorde upp eld med hjälp av en bågdrill de tillverkade på plats och Niclaz Wictorsson berättar att även om deltagarna fick i sig väldigt lite mat, så rörde de sig mycket.

Enligt honom är det av största vikt att matintaget trappas upp successivt när man kommer hem och trots mannens stora erfarenhet undrar man om det var i återgången till ett mer normalt leverne som någonting blev fel.

– Vi har aldrig varit med om att någon deltagare har farit illa tidigare. Sedan reagerar kroppen olika när man kommer hem, beroende på hur och vad man äter då. Det kan ta ett par veckor innan magen kommer igång igen, säger han.

Mer läsning

Annons