Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män i damhattar mot kvinnovåld

/

Hallå där Gunilla Byström, som ordnar en manifestation mot kvinnovåld på Stora torget i Sundsvall via föreningen Zonta. Män uppmanas att marschera iklädd damhatt.

Annons

– Vi kommer att låna ihop massor med damhattar som männen ska ha på sig. Det är männen som manifesterar, vi kvinnor är påhejare. I andra länder går man i kvinnoskor för att manifestera men vi hittade inga skor. Vi valde då hattar, de är lätta att använda i vårt klimat också.

– Det är en del av FNs internationella dag för at eliminera mäns våld mot kvinnor, Be a Man and Walk Like a Lady, som egentligen sker den 25 november men vi ville göra manifestationen på en helg.

Vad är Zonta?

– Det är en internationell välgörenhetsorganisation för kvinnor som jobbar med att samla in pengar och väcka kunskap om kvinnovåld. Sundsvalls Zontaförening är störst i Sverige och det är första gången hattmarschen ordnas.

Vad kommer att hända?

– Vi samlas i Vängåvan kl 13.30 och går bort till Stora torget. Där kommer vår ordförande Monika Lövgren hålla tal och det blir livemusik.

Varför är det här viktigt?

– För att stärka kvinnor både i Sundsvall, Sverige och världen. Det kostar 100 kronor att delta och pengarna dels går till kvinnojouren i Sundsvall, dels till ett av våra internationella projekt i Liberia. Merparten går till kvinnojouren i Sundsvall som dagligen ser konsekvenserna av våldet.

Vilka har anmält sig hittills?

– Från Dragons kommer mellan tolv och femton personer, Giffarna kommer i sina matchdräkter, idrottsledare, företagsledare och politikertoppen i Sundsvall. Männen vill inte gå själva så de tar med sig någon. Vi är uppe i fantastiskt många män redan som anmält sig, vi hoppas på hundratals.

Hur ska ni få tag på alla hattar?

– Vi har plockat hemma i våra förråd sen har vi kontaktat uthyrningsfirmor. Det viktigaste är att männen kommer, än att vi har hatt till alla. Själv har jag ett tiotal hattar!

Mer läsning

Annons