Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man kan snusa 24 timmar om dygnet, som barnmorskan Berit Samuelsson säger

Man kan snusa 24 timmar om dygnet, som barnmorskan Berit Samuelsson säger. Giftet rusar runt i kroppen på allt fler i takt med att tobaksbolagen söker nya kunder. Det har blivit fult att röka och trendigt att snusa.

Annons
Enligt en Temo-mätning som Swedish Match låtit göra har satsningen på att kvinnor ska börja använda snus varit framgångsrik. År 2003 snusade 183 000 kvinnor. Det är en ökning med mer än 200 procent på tio år. Totalt finns det cirka 1 miljon snusare i Sverige.
Siffrorna på snusanvändare varierar i statistiken. Men klart är att allt fler snusar. Snusförbrukningen i Sverige fördubblades från 1970 till 1993. I Sverige säljs cirka 200 miljoner dosor eller 7 107 ton snus per år.
Tendensen är tydligt. När det blir svårare att röka med förbud på krogar och arbetsplatser väljer allt fler att börja snusa. Drygt hälften av dagens snusare är före detta rökare. På de numera rökfria restaurangerna installeras snus-automater
Det finns läkare som säger att det är bättre att snusa än att röka. Men snuset är minst lika dåligt för individen. Nikotinmängden är tre gånger högre i snus än i cigaretter. Så snuset är strakt beroendeframkallande, säger Inger Persson som arbetar med folkhälsofrågor på landstinget i Västernorrland.
Under förra året förbereddes det rök-och snusförbud som introducerades den första februari 2005 i landstingets lokaler. Man satsade på rökavvänjningskurser, utbildning och enskilda samtal med dem som ville sluta röka.
Idag respekterar nästan alla det rökförbud som finns inom sjukhusområdet. Men det är svårare att komma åt snusarna. Det märks inte om någon snusar på jobbet, säger distriktssköterskan Ing-Marie Östman som arbetat i många år med rökavvänjningskurser.
Trots att alla vårdcentraler idag erbjuder nikotinmissbrukare hjälp att sluta, är det få som nappar. Människor vill inte sluta röka eller snusa i grupp. Istället väljer många stödsamtal med kontaktpersoner som också finns på vårdcentralerna.
Att många ändå väljer att sluta märks på att försäljningssiffrorna på apotekets rökavvänjningsprodukter och nikotinläkemedel ökar. Särskilt i Västernorrland har ökningen efter ett intensivt informationsarbete varit markant.
Det finns ingen snabb lösning som gör att trenden med ökad snusanvändning vänder. Allt folkhälsoarbete är långsiktigt. Det tog många år att ändra på inställningen till cigaretter, säger Inger Persson.
Men medan landstinget arbetar med upplysning, satsar tobaksbolagen stora summor på att rekrytera nya grupper som snusanvändare. Enligt Swedish Matchs reklam är tjejer som snusar "sociala, kaxiga, tuffa och självsäkra ledargestalter.

Mer läsning

Annons