Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man känner att man gör något nyttigt"

/
  • Peter Sandström hjälper Lennart Andersson över gatan. Bergsgatan är en av de hårdast trafikerade vägarna i Sundsvall och extra problematiskt är det för synskadade.
  • Ledsagare gör skillnad för synskadade. Här syns Peter Sandström, ledsagare, Gulli Moberg, synskadad, Marina Andersson, driftledare Samhall, Lennart Andersson, ordförande i SRF Sundsvall, Annika Ehn, områdeschef Samhall, och Ronny Rambäck chef på avdelningen arbete och integration på Sundsvalls kommun.

Handla mat, åka till frisören eller gå på teater. Det är bara några av de saker som ledsagaren kan hjälpa till med.

Annons

I dag är det Vita käppens dag. Synskadades Riksförbund i Sundsvall vill i år passa på att uppmärksamma ledsagarstödet.

– Ledsagarservicen ger oss möjlighet att komma ut. Det är extra viktigt när trafikmiljön bara blir sämre och sämre, säger Lennart Andersson, ordförande i lokalföreningen.

I Sundsvalls kommun har man som funktionshindrad rätt till gratis ledsagarstöd. Sedan fyra år tillbaka är det Samhall som ansvarar för servicen.

Lennart Andersson berättar att det är en viktig verksamhet, inte minst för de som liksom honom är synskadade.

– Vi har fått svårare att ta oss ut eftersom trafikmiljön blivit sämre. Med servicen kan vi uträtta ärenden, handla eller bara ta en promenad, säger han.

Peter Sandström är en av dem som hjälper Lennart Andersson. Han har arbetat som ledsagare i fyra år och är fast anställd av Samhall.

– Det är kanon. Om man tycker om att hjälpa människor är det här ett toppenjobb. Man får så mycket feedback och energi från brukarna och man känner att man gör något nyttigt, säger han.

Drygt 650 personer utnyttjar servicen och kring 25 personer arbetar som ledsagare. En del av dem är fast anställda av Samhall medan andra får lönebidrag. Ledsagarprojektet är ett sätt att få arbetslösa i jobb och många går vidare till andra anställningar efter att ha jobbat en tid med ledsagning.

– Det finns tre vinnare i det här. De som får hjälpen, de som utför ledsagning och så samhället. Det vi satsar är småpengar jämfört med det vi tjänar på det här, säger Ronny Rambäck, chef på avdelningen arbete och integration på kommunen.

Tidigare har servicen bara funnits på dagtid. Men SRF i Sundsvall var en av de organisationer som tryckte på för en utökning till kvällstid. Så blev det och numera är servicen tillgänglig till klockan 22 på vardagskvällar.

– Nu kämpar vi för att få ledsagarservice även på helgerna, säger Gulli Moberg, som sitter i styrelsen i SRF Sundsvall.

I nuläget är det dock inget som kommunen planerar.

– Där räcker tyvärr inte vår ekonomi till, säger Ronny Rambäck.

Mer läsning