Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många av kommunens konstverk på villovägar

/

Många av kommunens konstverk är försvunna.

Totalt 534 verk i samlingen saknas i nuläget.

– Jättetråkigt, men det är ett omöjligt uppdrag att hålla koll på allt, säger Daniel Unnis, tillförordnad chef för Sundsvalls museum.

Annons

De syns lite överallt – verken i kommunens offentliga konstsamling, utplacerade i miljöer eller på olika arbetsplatser inom förvaltningarna. Fast samlingen är inte komplett – 534 verk till ett okänt värde saknas.

– De flesta finns någonstans i kommunens lokaler och har blivit bortglömda. De har helt enkelt kommit på villovägar i samband med renoveringar eller ombyggnationer, säger Daniel Unnis, tillförordnad chef för Sundsvalls museum.

Förteckningen över samlingen omfattar runt 3 800 verk. Vissa har dock redan kasserats och cirka tio är sedan tidigare anmälda som stulna. När kommunen ser över sina inventarier på olika arbetsplatser inkluderas även konstverk. Att vissa nu saknas är frustrerande, tycker Daniel Unnis.

– Jättetråkigt, men det är ett omöjligt uppdrag att hålla koll på allt med nuvarande resurser. Ska man ha en offentlig samling får man tyvärr räkna med detta. Mycket av ansvaret ligger på de olika arbetsplatserna där konsten finns, säger han.

Listan på försvunna konstverk förändras kontinuerligt – vissa återfinns samtidigt som ytterligare förluster upptäcks. När museet hämtar in eller placerar ut nya verk passar man ofta på att leta eller fråga efter det som saknas.

– Jag kan inte uttala mig om värdet på detta, men det handlar inte om några stora summor. Många verk är grafiska blad som görs i upplagor med fler än ett exemplar, säger Daniel Unnis.

Kommer samlingen någonsin bli komplett?

– Nej, det tror jag inte. Visst kan vi ha en nollvision om att ingenting ska försvinna, men det vore förmätet att tro att det skulle fungera när konsten finns utanför museets väggar. Syftet är att göra den så tillgänglig som möjligt för Sundsvallsborna, säger Daniel Unnis.

Mer läsning

Annons