Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många brister på rättspsyk upptäckta efter pedofilens rymning

/
  • Bengt Eriksson är tillförordnad klinikchef på RPK som är kameraövervakad men patienterna passar på att rymma vid permissioner.

Resan till Söderhamn som slutade med en rymning till Turkiet fanns överhuvud taget inte med i pedofilens vårdplan.
Det visar landstingets analysteams slutsatser i den anmälan som gått från RPK till Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

När orsakerna rabblas upp om varför det blev fel så visar de på en rad brister.

Strax innan resan till Söderhamn fick mannen ett besked om att hans ansökan om upphörande av tvångsvård avslagits men han reagerade inte alls på det utan verkade ta det med ro.

Pedofilen hade själv fått bestämma vilka i personalen som skulle följa med på resan och vilka han inte ville ha med.

Det saknades också dokumentation om hur och när resan skulle ske.

Det fanns läkarbeslut på att pedofilens permissioner skulle planeras i veckosamtal och att bara kontaktpersoner fick göra utflykter med honom.

Men många veckosamtal ställdes in och patienten fick göra utflykter med personal ändå.

Det finns en "friförmånsplan" som ska användas om läkaren efterfrågar den, men så gjordes inte i det här fallet och det visar sig att det är oklart för läkaren när "friförmånsplan" ska upprättas.

2013 skedde en liknande rymning och det var då det togs beslut att "friförmånsplan" skulle införas om läkaren efterfrågade det. Men den bristen fanns kvar vid den här rymningen.

Gemensam nämnare för båda rymningarna är bristande journaldokumentation och brister i planering och förberedelse inför resorna.

Personal ska alltid finnas i närheten av patienten på permissioner men vad det betyder rent praktiskt var oklart för de två som följde mannen till Söderhamn.

Vidare noteras en okunnighet om vad som gäller för utfärdande av pass till patienter.

I det här fallet följde kontaktpersonen med och hämtade ut mannens pass fast han inte hade rätt att ta ut ett. Det finns ingen dokumentation om att mannen sökt pass.

Socialstyrelsen har kritiserat kliniken för att informationen som lämnats efter rymningen var felaktig, vad patienten var dömd för framgick inte och en målsägande underrättades inte. Därför kunde inte Socialstyrelsen vidta de åtgärder som var nödvändiga att genomföra.

Analysgruppen konstaterar att journalerna inte var ifyllda och att fattade beslut inte följdes upp. Analysen slutar med tio åtgärdsförslag.

Kliniken har tagit upp vad som kommer att göras med anledning av påpekandena. Bland annat blir det en internrevision nästa år för att kolla mot journaler hur friförmånsbeslut efterlevs.

Det kommer också att göras en uppföljning under 2016 av de insatta åtgärderna.

Hittills i år har det varit lika många rymningar som under hela fjolåret, sex stycken.

Läs också: Begick nya brott i Turkiet. Greps i Turkiet.

Läs också: Fick pass felaktigt. Har hänt tidigare.

Läs också: Pedofilen dömd flera gånger. Pedofil på rymmen.

Mer läsning

Annons