Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många butiker rökfylldes

Butiksägare i centrala Sundsvall drabbas hårt av branden. — Det är en ekonomisk katastrof för oss, säger Gunilla Kjellbom, ägare till inredningsbutiken Kaaza på Storgatan och Annorlunda Presenter i Världshuset.

Annons
Även butiker som klarade sig undan lågorna fick in röklukten i sina lokaler. Inredningsbutiken Kaaza höll öppet under gårdagen och en luftreningsmaskin spred en parfymdoft i butiken. Men den lyckades ändå inte dölja brandlukten helt.
Risken finns att lukten satt sig i möbler och tyg. Vi får göra en bedömning senare och är varorna rökskadade får vi sälja ut det. Det kan bli väldigt kostsamt, det är stora värden som måste ersättas, säger butiksägaren Gunilla Kjellbom.
Mest orolig är hon för butiken i Världshuset. På grund av riskerna fick butiksägarna inte gå in i sina lokaler under gårdagen och hon vet inte vad som väntar henne där.
Det är ett elände men samtidigt är pengar inte allt. Jag är glad att ingen människa kommit till skada, säger hon.
Av butikerna i Världshuset är det i nuläget klädbutiken Jack and Jones som drabbats värst. Vid 12-tiden i går tömdes butiken på varor. Det är den enda butiken inne i gallerian som blivit tömd och dit butiksägaren släppts in.
Alla kläder är mer eller mindre rök- och vattenskadade, säger Ingela Höglund som äger butiken tillsammans med Elionore Gustafsson.
De lyckades rädda flera kassar med viktiga papper och fakturor från butiken. Kläderna som burits ut förvaras hos en saneringsfirma.
För varje timme som går börjar vidden av brandens efterräkningar sjunka in. Samtidigt väcks allt fler frågor om hur det ska bli den närmsta framtiden. Det är försäkringsfrågor som ska lösas, heltidsanställd personal som ska tas om hand och en eventuell ersättningslokal som ska ställas i ordning.
Men det blir svårt att ersätta lokalen i Världshuset. En bra butik är så mycket mer än bara en plats att vara på, en kassamaskin och kläder att sälja, säger hon.

Mer läsning

Annons