Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många färger och former på geologins dag

/

Stendött, tycker vissa. En helt ny värld, anser andra. I går ordnades geologins dag, med fokus på berg, jord, malm och vackra stenar. I Kulturmagasinet dukades ädelstenar, meteoritstenar och mineraler upp.

Annons
Det finns nästan hur många olika varianter som helst. Barn brukar samla mjuka, runda, formade av havets vågor eller alldeles vanliga gråstenar som ligger vid trottoarkanten.
Så började det också för Christer Wiklund, men hans intresse har överlevt och utvecklats. I dag tillhör han Sundsvalls geologiska sällskap och har en stor privat samling stenar som innehåller lokalkändisarna Alnöit och Kimberlit. Dessutom har han en diamant från Alnö och kristall från Korsta. Bland ädelstenarna syns en oslipad diamant från Afrika.
På bordet där hans och geologkamratens samlingar tronar till allmänhetens beskådan finns stenar i alla möjliga och omöjliga färger, och former. En ökenros från Tunisien växer upp, ädelstenar glänser i olika kulörer, kristaller ståtar i de mest osannolika former. En perfekt kvadrat, Pyrit, ser väldesignad ut men är helt naturlig.
Karin Nordström väljer ut, sågar, skär, slipar och polerar för att förvandla sina stenar till smycken. Geologiintresset började för 18 år sedan, på en stenmässa i Strömsbruk.
Jag såg en annons i Sundsvalls tidning och på den vägen är det, säger hon med ett leende.
När Karin Nordström kommit fram till att det var smycken hon ville skapa av stenarna gick hon en silverkurs. Ibland handlar hon stenarna på mässor, ibland använder hon dem hon hittar.
Du kan hitta vilken fin sten som helst där du står.
Lite kunskap blandat med tur kan leda till upptäckten av riktiga fynd framför fötterna.
I dag är vi här för att tala om för allmänheten att vi finns och vad man kan göra av naturen, säger Karin Nordström.
På bordet framför Tomas Binett ligger till synes vanliga grå stenar. Men när han tonar ner ljuset och istället för en UV-lampa över bitarna lyser de upp i klara färger. Det ser overkligt ut, som taget ur någon film.
Det här är fluorescerande stenar, det handlar om långvågsljus och kortvågsljus. Korta vågor ser man bäst i, säger Tomas Binett.
Han håller upp en grönrandig, en knallblå och en klart lysande röd sten.
Ofta är det kalk ... tar man med sig den här lampan på Alnö får man se mycket vackert, säger Tomas Binett.

Mer läsning

Annons