Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många fast i bälteskontroller

Ett 50-tal bilister har under veckan fastnat i polisens bälteskontroller i Sundsvall och Ånge. Västernorrlänningarna är dåliga på att använda bälte, och allra sämst är män i glesbygd.

Annons
Under den här veckan har trafikpolisen gjort flera större kontroller för att se om bilisterna använder bälte. Hittills har minst 120 bilister åkt dit.
Det kunde vara bättre, framför allt vid de kortare körningarna, konstaterar Svante Näsström, chef för länstrafikpolisen.
Västernorrland är ett av de tre län i landet där folk är sämst på att använda säkerhetsbälte. Enligt Vägverket skulle 80100 liv räddas årligen i landet om alla använde bilbälte.
Det behövs inte särskilt höga hastigheter för att man ska skadas eller dödas om man inte har bälte, säger Svante Näsström.
NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, har genomfört flera undersökningar av hur många som använder bälte.
Generellt sett är kvinnor bättre än män, och människor i större städer är bättre än de som bor i små orter. I synnerhet under korta resor i tätortsmiljö är det många som kör utan bälte.
Yrkesförare är en särskilt slarvig grupp i sammanhanget, kanske beroende på att lagen om att de måste använda bälte är relativt ny. Framför allt de som kör tunga lastbilar med släp.
Man känner sig väl trygg i en så stor bil, och det är man vid en kollision. Bekymret uppstår den dag man åker av vägen och kanske voltar, säger Svante Näsström.
Han kan dock glädjas åt att bältesanvändningen tycks öka i alla grupper.
En förhoppning är att siffrorna ska öka ännu mer.

Fakta/Bältesanvändningen i länet
Bältesanvändningen ökar. Det visar siffror från NTF, som regelbundet undersöker bältesanvändningen hos förare och framsätespassagerare i tätortsmiljö.
I Sundsvall använde 80 procent bälte i oktober 2004. Två år tidigare var siffan 66 procent.
Västernorrland är tillsammans med Norrbotten och Jämtland ett av de sämsta länen vad gäller bältesanvändning. 78 procent av männen och 69 procent av kvinnorna i Västernorrland använder bälte i tätortsmiljö.

Mer läsning

Annons