Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många klagar på rökare

/
  • Kristina Jonsson på Mitthem får in många klagomål om grannar som röker vid entréer och balkonger.

En kvinna i Sundsvall har polisanmält grannen för att han röker.
Cigaretter orsakar ofta grannfejder i stan.
– Vi får många klagomål om rökande grannar, säger Kristina Jonsson på Mitthem.

Annons

Kvinnan polisanmälde mannen i lägenheten bredvid för miljöförstörning i form av cigarettrök. Grannen står ofta ute på sin balkong och röker, och blåser enligt kvinnan röken i riktning mot hennes lägenhet.

Det gör att det allt som oftast luktar illa av cigarettrök även inne i lägenheten.

Polisen i Sundsvall har tagit emot anmälan men den klagande grannkvinnan har små chanser att få någon hjälp den vägen.

Ett liknande ärende blev tidigare till en mångårig tvist mellan två andra grannar i stan. Saken avgjordes till slut av Miljödomstolen som gav rökaren rätt. Domstolen ansåg att den klagande grannen kunde skydda sig med igendragna fönster och stängda dörrar.

Problemet är återkommande och vanligt, enligt Kristina Jonsson, förvaltningskontroller på Mitthem i Sundsvall. Och svårt att komma åt.

– Vi kan inte förbjuda rökningen eftersom man har rätt att göra vad man vill i sin egen lägenhet, säger hon.

Däremot kan rökarna drabbas ekonomiskt när de flyttar. Han man under en längre tid rökt inomhus gulnar tapeterna. Om man inte röker vid ett fönster eller en köksfläkt förstörs och missfärgas tapeterna snabbt.

– Om vi bedömer att slitaget är onormalt på grund av rökningen måste vi renovera lägenheten, och då måste den som flyttar betala.

Konflikterna som uppstår mellan rökande och ickerökande grannar försöker Mitthem lösa genom att erbjuda de som störs lägenheter i bostadsbolagets rökfria bostäder.

På Alnö och i övre Nacksta har Mitthem ordnat rökfria bostäder genom att skriva in en klausul om rökförbud i hyreskontrakten. De som bor där skriver under på att de inte ska röka inomhus, på balkongen eller i anslutning till entrén.

– Även i det nya höghuset som vi nu bygger i Skönsmon blir det rökfritt, säger Kristina Jonsson.

Mer läsning

Annons