Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många obehöriga lärare: Engelska skolan kritisk mot siffrorna

/

En fjärdedel av alla lärare i kommunen är obehöriga. Det visar ny statistik från Skolverket.
Engelska skolan är sämst i kommunen med bara en tredjedel behöriga lärare.

Annons

Det finns totalt 754 lärare i tjänst i Sundsvalls kommun. Av dem är 615, alltså 74.5 procent, behöriga.

– Vi strävar självklart hela tiden mot att alla lärare ska vara behöriga, men när lärarna inte finns gör rektorerna så gott de kan, säger João Pinheiro, ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Skillnaden mellan de kommunala skolorna och de fristående skolorna är stor. På de kommunala skolorna saknar knappt 20 procent behörighet, med nästan hälften saknar behörighet på de fristående skolorna.

På 14 skolor i Sundsvalls kommun är samtliga lärare behöriga, medan situationen är annorlunda på flera andra skolor. På Engelska skolan har nämligen bara en dryg tredjedel behörighet, enligt Skolverkets statistik.

– Vi har 57 lärare på skolan och det är bara en som saknar en kurs. Statistiken visar dåliga och fel siffror eftersom våra lärare har utbildning från andra länder. Förr godkändes det inte som behörighet, något som har ändrats nu och det är synd att det inte synts i Skolverkets statistik, säger Pascal Brisson, rektor på Engelska skolan.

Situationen har ändå förbättrats, sett till hela landet, med nio procentenheter sedan i februari. Anledningen till det är att antalet utfärdade lärarlegitimationer har växt.

– Sedan februari har Skolverket ökat takten och utfärdat ytterligare 25 000 legitimationer. Men även när vi under hösten legitimerat de som idag har ansökt om legitimation så tror vi att det kommer att påverka bristen på behöriga lärare marginellt, säger Zara Warglo, chef på Skolverkets enhet för professionsutveckling i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons