Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många traditioner men en musik

Annons
Yamandú Pontvik: Mångfaldsmässa
Ensemble Yamandú
Mikaeli Kammarkör

Den svenska församlingen är inte längre en enhetlig skara uppfödd på orgel och reformationspsalmer. Där finns i dag kristna som är vana att hylla Gud med panflöjt, trumma och arabisk luta. Och svängigare rytmer än J.O.Wallins.
En som tagit fasta på att svensk kyrkomusik i dag borde vara internationell är Yamandú Pontvik, på halvtid Sundsvallsbo men uppväxt i Uruguay. I sin Mångfaldsmässa, som nyligen spelades i Sundsvall och nu ges ut på skiva, låter han världens fyra vindar blåsa.
Svettiga afrikanska trumrytmer, luftiga andinska flöjter och spröda charangos, dov arabisk oud och orientaliskt nasal mässång möter här kulning, nyckelharpa och svensk tretakt. I Ge oss din frid sjungs budskapet på fem språk till musik i passande stil, och Helig-satsen är en riktig höftvickare.
I musiken finns både driven komposition och enkel visa. Det briljanta får solister och instrumentalister stå för; körsatserna är enkla och ska så vara om församlingen ska hänga med och hela kyrkan ska kunna mötas i sång.
Också Ariel Ramirez Misa Criolla finns på skivan, i en känslosammare, mjukare, om man så vill mer konstmusikalisk tappning än Ramirez egna äldre inspelningar. Det som möjligen gått förlorat i spontanitet tjänar man in i ökad spänning och genomtänkt utförande, som på intet sätt går ut över temperamentet. Gloriasatsen är ett litet konsertstycke i sig.
Man blir glad i hjärtat av alla levande, livliga nypor och stänk från världens hörn. Men mest slås man av hur väl allt passar ihop; hur påtagligt det plötsligt blir att klanger och rytmer från skilda kontinenter tvinnar sig samman och sjunger om ett gemensamt förflutet; samma rot i någon dimhöljd musikalisk urtid.
Många traditioner men en musik. Många folk men en mänsklighet. Det är tongångar kyrkan förtvivlat väl behöver.

Mer läsning

Annons