Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många var nyfikna på bergrummet

/
  • Ett par av de intresserade konstaterar att fukt det finns en del fukt i ett bergrum.
  • —Det är inte varje dag ett bergrum är ute på anbud. Det måste man kolla, tyckte Jenny melin.
  • Mycket utrymme har sprängts ut ur berget. De rum som går ut från korridoren är rymliga.

Gott om plats men ingen bergakungens sal. Många kom när Fortifikationsverket visade det bergrum som är till salu på LV 5:s gamla område.

Annons
Den stora porten antyder att det innanför finns en stor sal med skrovliga väggar, ekon och högt till tak.
Riktigt så ser det gamla materialförrådet inte ut. De grova stenväggarna finns där. Men en besökare finner inget jätterum utan en delvis cementerad korridor med ett antal mer eller mindre upplysta sidorum, i och för sig ymliga.
Jag kom för att se hur stort det är och hade trott att det var mindre, säger en spekulant.
Det är bara den fuktiga, kalla luften som stöder tanken att man befinner sig inne i ett berg. Annars är det snarare källargubben än bergakungen man väntar sig att stöta ihop med.
Här lagrades ammunition under 50-talet, sedan vapen och ännu senare ofarligare utrustning. Redan under den första halvtimmen kom ett 20-tal personer för att titta.
De flesta var förtegna om sina tankar om vad de skulle vilja använda det till. Bara Tobias Larsson och Jens Tjernström nämner att de jobbar inom logistik och transport och här finns mycket utrymme.
Fastigheten som säljs omfattar bara marken utanför ingången, inte själva berget. Men enligt Eva Göthed på Fortifikationsverket behöver en framtida ägare inte oroa sig för att bli bortkörd från bergrummet.
Det ligger på kommunens mark, som har en så kallad belastning i sin lagfart för området. Den ger bergrummets ägare rätt att ha det under kommunmarken, säger hon.

Mer läsning

Annons