Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill donera organ

432 personer anmälde sig under helgens Vårmässan i Sundvall till det nationella donationsregistret. — En vänlig dialog öga mot öga gav bra resultat, berättar Bernt Forsberg från den frivillig organisstion som drev projektet.

Annons
Alla är eniga om det var ett mycket gott resultat som organisationen lyckades genomföra under vårmässan. Totalt beräknades 20 000 personer besökt mässan.
Procentuellt är det helt otroligt, säger Bernt Forsberg.
Något som bekräftas av att när för något år sedan tre miljoner utskick sändes till hushållen runt om i Sverige blev resultatet magra 5 000 svar.
Enkelhet och ingen predikan utan en sansad dialog öga mot öga är organisationens recept för framgången. Uppkoppling mot en dator under mässan har stor betydelse för resultatet. Med den som hjälp gick det snabbt och enkelt att bekräfta beslutet som många redan bestämt sig för.
Totalt höll mässan öppet under 21 timmar. Vilket betyder att en person var tredje minut under den tid som den var öppen beslutade sig någon för att om något händer kan deras organ användas för donationer.
Och att det behövs fler organ råder det ingen tvekan om. Enligt Bernt Forsberg som själv donerat en njure till en bror finns det bara i vårt län cirka 500 personer som köar för att få en ny njure.

Mer läsning

Annons