Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation efter misshandel på valborgsmäss

Vid sista aprilfirandet på Norra berget misshandlades en 16-åring vid ett gängbråk. — Han slogs ner och sedan stod fem personer och sparkade på honom. Som tur var klarade han sig med en hjärnskakning, säger pojkens mamma Agneta Skoogh. Nu vill hon ta krafttag mot ungdomsvåldet.

Annons
Båda Agneta Skoogs söner var inblandade i bråket. När 16-åringen skulle försöka få med sig sin tre år äldre bror efter att han hade blivit attackerad urartade oroligheterna.
Han blev nedslagen och sedan stod fem personer och sparkade på honom. Ändå vet man att en enda spark kan vara dödande, säger Agneta Skoogh.
Den 19 maj klockan 19 kommer det att hållas ett arrangemang mot det allt grövre ungdomsvåldet i Kulturmagasinet i Sundsvall. Bakom initiativet står Agneta och kamratstödjarföreningen Polarna.
Efter valborgsmässoafton ringde jag upp Christer Gillgren på Polarna och undrade om det var något jag kunde göra. Vi träffades och kom fram till att det här kunde vara en väg. Fler föräldrar måste engagera sig och säga ifrån. Slagsmålen kanske inte blir fler och fler, men våldet blir grövre och grövre, säger Agneta Skoogh.
Till diskussionen i programsalen kommer det att bjudas in politiker, poliser och medlemmar i brottsförebyggande rådet. En del av förklaringen till den ökande brutaliteten tror Agneta kan vara utarmningen av skolan och fritidsgårdarna. Där kommer politikernas roll in i bilden.
Men det viktigaste är att det dyker upp föräldrar. Vi måste prata om det som sker med våra ungdomar.
Agneta Skoogh tror att det förekommer motsättningar mellan svenska ungdomar och invandrarungdomar.
Det handlar om en slags rasism åt båda hållen och även när det gäller det måste vi vuxna ta ansvar, inte minst eftersom det tycks ha uppstått en del nazistiska strömningar i Sundsvall, säger hon.
Agnetas pojkar trodde att det hölls ett traditionsenligt midsommarfirande på Norra berget och hon skjutsade dit dem vid 21.30 på valborgsmässoafton.
Kvart över elva hade min son blivit nedslagen. Det var säkert 50, 60 personer som hade varit inblandade i bråk och slagsmål där uppe och polisen var på plats när jag kom dit, säger hon.
Ingen av Agnetas pojkar förstår varför slagsmålet bröt ut.
Mina ungar är inga änglar, men jag har i alla fall försökt hålla efter dem genom att skjutsa och hämta dem när de ska någonstans. Nu verkar de ha insett att ska man ha roligt ska man vara ett litet gäng och hålla till hemmavid.

Mer läsning

Annons