Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Johansson vill bevara Lillgården

Stadsbyggnadskontoret har tagit emot 38 skrivelser om Lillgården. Och nu får Lillgården stöd från oväntat håll. Det är Margareta Johansson, (s) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som vädjar att Lillgården ska bevaras.

Annons
Som skäl till denna kovändning anger Margareta Johansson att det uppstått en tidsfrist sedan man hittat olja i marken där scenhuset ska byggas.
Nu vädjar Margareta Johansson i ett pressmeddelande till dem som ska förverkliga scenhuset att \"ännu en gång se över\" om det är möjligt att bevara Lillgården i Scenhusplanerna.
Jag har tagit till mig av den kritik som framförts och vill nu försöka göra något positivt av det utrymme som uppstått, skriver Margareta Johansson i ett pressmeddelande.
Därmed ger Margareta Johansson sken av att hon inte haft någon möjlighet att påverka Lillgårdens öde.
Margareta Johansson betonar att Lillgården får bevaras bara under förutsättning att Scenhusprojektet inte blir dyrare.
Enligt assistent Lena Törnqvist på stadsbyggnadskontoret har det kommit in 38 skrivelser, som alla kan innehålla många namnunderskrifter, om rivning av Lillgården.
Elsa Ammor ingår i aktionsgruppen Lillgårdens vänner.
Jag tror inte att Margareta Johansson vill begara Lillgården. Jag tror att hon säger så här för att det kommit in många protester till stadsbyggnadsnämnden men om hon verkligen vill bevara Lillgården blir vi jätteglada, säger Elsa Ammor.
Hon anser att är det någon som hade kunnat skydda Lillgården så är det Margareta Johansson. Dagens kovändning betraktar hon som ett politiskt spel.
När politiker möter motgångar, brukar de säga att de inte kan påverka men när det går bra, tar de äran åt sig, säger Elsa Ammor.
Hon har lämnat in en ny ansökan om att Lillgården ska byggnadsminnesförklaras.
Länsstyrelsen har avvisat det men jag har överklagat deras beslut till länsrätten. Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att inte behandla frågan om rivning vid sitt möte i morgon utan vänta med det till juni, säger Elsa Ammor.
Ansökan om att riva Lillgården lämnades in redan i slutet av mars. I samband med det sade fastighetsdirektör Christer Eriksson till ST så här:
Lillgården är inte byggnadsminnesförklarat på något sätt, som till exempel den gamla teatern. Vi behöver hela ytan för att kunna bygga.
Och som ST skrivit förut fick arkitekterna som deltog i scenhustävlingen ingen information om att Lillgården skulle bevaras, utan bara en upplysning om att Scenhuset ska byggas på tomten där Lillgården står.
När Skanska för tre veckor sedan upptäckte rester av olja på scenhustomten krävde både folkpartiet och moderaterna att hela projektet ska stoppas.

Mer läsning

Annons