Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare anmäler vattenskidklubben

/
  • Det är inte alla som uppskattar Matfors vattenskidklubb. Några av de boende runt Runviksviken har nu gjort en polisanmälan för att få ett stopp på åkandet.

Markägarna runt Runstaviksviken anmäler Matfors vattenskidklubb. De vill att hela verksamheten ska stoppas.

Annons
År 1999 hölls ett markägarmöte i Runsviken. Där bestämdes att Matfors vattenskidklubb skulle börja utnyttja Runsviksviken för sin verksamhet. Enligt markägarna var det under en säsong de fick tillgång till vattnet. Något som ordförande i klubben inte håller med om.
Vi arrenderar vattnet av en person som inte varit med och gjort anmälan. Vi har hållit på i 15 år och har aldrig råkat ut för något liknande, säger Urban Lyxell, ordförande.
De markägare som gjort anmälan uppger att de har vattenrätt till 80 procent av den yta som vattenskidklubben använder sig av. En av de undertecknade säger att han inte har kunnat ha brygga vid sin sjötomt på fem år på grund av åkandet.
Det som började med en dialog med kommunen har nu gått vidare i en polisanmälan.
Om det är en tvist om avtalet så kan det bli en civilrättslig process som de får sköta själva, säger Morgan Norman, närpolischef.
Markägarna påstår att de sagt upp kontraktet med klubben för två år sedan, men att klubben inte bryr sig utan fortsätter att använda området utan tillstånd.
Det finns inget sådant kontrakt. Vi arrenderar inte vattnet av de här markägarna, säger Urban Lyxell.
I ett annat brev som skickats till kommunen beskriver de sex markägarna varför de inte vill ha vattenskidåkning i viken. Den känsliga miljön tas upp som en aspekt. Kvicksilverföroreningar och träfibermassor rörs upp och fågelliv och fiskeföryngring störs.
Vårt åkande har en positiv inverkan på fiskelivet. Vattnet rörs om och hålls öppet. Innan vi flyttade hit så höll viken på att växa igen, säger Urban Lyxell.
Han anser också att klubben har en viktig del i ungdomars sysselsättning. Kontakt med skolor och ungdomar som dessutom kommer till sjön för att fiska, ser han som positiva inslag. Klubben har lämnat ett miljöprogram till kommunen där den egna verksamheten beskrivs. Men det betyder inte att kommunen prövat om platsen är lämplig.
I en miljökonsekvensbeskrivning ska effekterna av verksamheten beskrivas, inte ambitionen, säger Carina Sandgren på Miljökontoret.

Mer läsning

Annons