Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markant ökning av natur- och teknikstudenter

Ansökningarna till programmen inom naturvetenskap och teknik på Mittuniversitetet har ökat med 60 procent sedan i fjol. — Det har gått utför de senaste fem åren. Därför känns det roligt med en så kraftig ökning, säger Sune Martinsson, utvecklingsledare.

Annons
Största ökningen syns inom yrkeshögskoleprogrammen med inriktning mot data. Där har antalet förstahandsval totalt i Sverige ökat med elva procent.
Sune Martinsson tror att de blivande studenterna har gjort ett bra val och att det kommer att finnas jobb inom dataområdet i framtiden.
Det är jag övertygad om. Nedgången kom när IT-bubblan sprack, men enligt en utredning ska efterfrågan överstiga tillgången i år.
För åtta år sedan noterades toppsiffror på omkring 1900 ansökningar inom naturvetenskap- och teknikområdet i Sundsvall. Förra året registrerades en bottennotering på 300 anmälningar.
I år är de ungefär 500 och det känns skönt att kurvan har vänt. En anledning är sannolikt att vi har förnyat utbildningsutbudet med många nya program, säger Sune Martinsson.
Intresset för civilingenjörsutbildningarna minskar fortfarande.
Där har det inte riktigt blivit vad vi hoppats på, även om det syns en liten ökning på IT-sidan. Luleå har satsat hårt på rekryteringen till civilingejörsprogrammen och vi har inte kunnat matcha dem.

Mer läsning

Annons