Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marken där scenhuset ska byggas är förorenad

Skanska har upptäckt höga halter av oljeföreoreningar på tomten där scenhuset ska byggas. Nu kräver både folkpartiet och moderaterna igen att scenhusbygget ska stoppas.

Annons
Skanska meddelade den 13 april att de första geotekniska undersökningarna av scenhuset visade att både marken och grundvattnet var förorenat.
Miljökontoret anser nu att man bör göra en miljöteknisk markundersökning. Undersökningen kommer att ta tid eftersom den måste göras i flera etapper.
Den kommer att ta några veckor. Sådant här brukar ta tid, säger Kaj Gulin på Skanska.
Skanska skickade i slutet av mars en ansökan om att få riva Lillgården och parallellt med markundersökningen ska företaget jobba med bygglovsansökan.
Föroreningarna har gett nytt bränsle i debatten mot scenhuset.
Folkpartiets oppositionsledare Lars Persson skriver i ett pressmeddelande att miljöfrågorna måste redas ut innan man går vidare med scenhusbygget.
Allt tyder på att marken måste saneras och det kommer ytterligare att fördyra bygget. Hur mycket går inte att säga i dagsläget, men det brukar aldrig vara någon billig historia att sanera förorenad mark. Jag förväntar mig att socialdemokraterna är beredda att ompröva bygget om de ekonomiska kalkylerna spricker, skriver Lars Persson.
Magnus Sjödin, moderaternas oppositionsråd i Sundsvall, formulerar sig skarpare.
Nu börjar notan för scenhusprojektet att stiga precis som vi moderater befarat. Med anledning av de miljöföroreningar som hittats på tomten där scenhuset planeras måste scenhusprojektet stoppas. En grundlig genomgång måste göras så att kommunen vet hur mycket dyrare detta projekt blir för skattebetalarna, skriver han i ett pressmeddelande.
Vi moderater har tidigare i en motion begärt att hela projektet ska läggas på is och genomlysas. Detta krav aktualiseras i än högre grad nu när marken tydligen måste saneras från miljöfarliga ämnen, skriver Sjödin.
Han tror inte att scenhuset kommer att bli klart till den sista juni 2007. Om projektet inte är klart då, fryser EU-medlen inne.
Jag har hela tiden uppfattat situationen i scenhusprojektet som väldigt förvirrad och kaotisk. Att det hela tiden dyker upp frågetecken i detta projekt beror på att majoriteten inte från början hanterat detta på rätt sätt. Något som kommer att kosta skattebetalarna stora summor, tillägger Magnus Sjödin.
Enligt uppgifter till Skanska ska stadsbyggnadskontoret behandla ansökan om att få riva Lillgården vid sitt möte i juni.
Lars Persson anser att det vore förfärligt att riva Lillgården om det sedan visar sig att scenhuset inte kommer att byggas.
Lennart K Andersson (s), ordförande för stadsbyggnadsnämnden, fick höra om oljeföroreningarna i går.
Jag blev överraskad. Man måste undersöka omfattningen och göra kostnadsberäkning på hur mycket saneringen kommer att kosta. Marken måste saneras i vilket fall som helst. Vi vet inte hur mycket det här kommer att kosta. Mer går inte att säga i dag, säger Lennart K Andersson.

Mer läsning

Annons