Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marken under utebadet kraftigt förorenad

/
  • Under markytan vid det planerade äventyrsbadet ruvar höga halter av cancerframkallande ämnen. Nu måste jorden grävas bort.
  • Inte glad, men det kunde varit värre. Så möter Åke Norberg, vd för Gärdehov beskedet om gift i marken under det planerade äventyrsbadet.
  • Tunga besked om gift i marken vid Sporthallen. Men varken Åke Norberg, vd för Gärdehov Förvaltning, eller Per-Erik Ulander tror att projektet äventyrsbad är hotat.

Först scenhuset, nu äventyrsbadet. Ännu en gång har kommunen hittat giftiga ämnen i marken under ett stort byggprojekt. — Inte blir man glad, säger Åke Norberg, vd för kommunägda Gärdehov Förvaltning.

Annons
Provborrningarna för scenhuset mitt i Sundsvall visade så kraftiga oljeföroreningar i marken att hela projektet stoppades.
En uppskrämd kommunledning förklarade efter beslutet att \"vi kommer att borra i marken vid varje projekt framöver\".
Och i sommar har en konsultfirma tagit markprover på platsen för det planerade äventyrsbadet mellan Sporthallen och utomhusbadet.
Med liknande resultat.
Mellan två och tre meter ner i marken finns höga halter av cancerframkallande ämnen med samlingsnamnet PAH, polyaromatiska kolväten.
Det kommer troligen från en kartongfabrik som brann ner 1923. Resterna har jämnats ut och ny jord lagts ovanpå, säger Stig Johansson, miljöchef.
Åke Norberg, som leder projektet äventyrsbad, fick beskedet i går av konsultfirman.
Efter den första chocken har han hittat lugnande omständigheter.
Det är en tröst att det inte är diesel eller andra flyktiga ämnen som sprids i marken och ner i grundvattnet. I det här fallet rör det sig om tjärliknande ämnen som klumpar ihop sig och inte flyttar sig, hävdar han.
Norberg är säker på att cancerämnena inte stoppar projektet äventyrsbad.
Vi ska ändå gräva ur ett par meter för grunden till det nya badet. Det svåra blir att ta hand om jordmassorna som vi gräver upp, säger han.
Enligt Stig Johansson måste den giftiga jorden transporteras på annat håll i landet för sanering.
Åke Norberg vet inte hur mycket dyrare projektet blir genom hanteringen av de förorenade jordmassorna.
Vi har i alla fall gott om tid. Vi kan ändå inte göra något förrän detaljplanen för området blir klar, tidigast vid årsskiftet, tror han.
Enligt Stig Johansson kan problemen återkomma så fort man bygger något i centrala Sundsvall.
Men nu har vi infört principen att alltid undersöka marken först, det är bra, säger han.
Fotnot: Kommunfullmäktige beslutade i maj att satsa på ett äventyrsbad i Sundsvall. Det får kosta högst 130 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons