Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Marknaden talar för en storsatsning"

Hela handelssatsningen i östra Birsta kan spricka om inte Norrtornet får igenom sina planer. Det befarar stadsbyggnadsnämndens ordförande, K Lennart Andersson (s). — Och det är inte positivt, säger han.

Annons
Marknaden talar för att en omfattande exploatering är möjlig i östra Birsta, utan risk för att butiker och affärer flyttar från västra Birsta.
Det konstaterar K Lennart Andersson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, som tagit del av fastighetsägaren Norrtornets underlag för exploateringsplanerna.
Jag har sett vissa delar av kundlistorna och så vitt jag kan se kommer alla nya butiker och affärer utifrån. Det här kommer alltså bara förstärka Birstas ställning ytterligare, säger han.
I går berättade ST att kommunstyrelsekontoret, med kommundirektör Peter Gavelin i spetsen, tror att det finns risk för att den planerade exploateringen av 70 000 kvadratmeter butiksyta är mer än marknaden klarar av.
Konsekvensen kan bli \"utglesning\" av hela handelsområdet. Och på sikt kan en sådan utveckling hota Birstas ställning som ledande handelsplats i Norrland.
Kommunstyrelsekontoret har stöd i en utredning gjord av konsultfirman Nordplan.
Jag har ingen anledning att gå emot den, men Nordplan sneglar väldigt mycket på Sundsvalls centrum och omlandet. Jag tror vi måste höja blicken. Vi jobbar med en stor regional handelsplats, säger K Lennart Andersson.
Han betonar att han inte är intresserad av konfrontation med kommunstyrelsen och poängterar att planläggningen av östra Birsta är en lång process.
Vi ska bedöma alla synpunkter och försöka värdera dem efter vad de är värda och det här kommer sedan redovisas i en slutlig plan. Om det finns anledning att förändra det förslag som ligger så kommer vi att göra det.


Mer läsning

Annons