Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknadsfesten tröstar vid dålig förtjänst

Inkomsten är inte knallens enda glädjekälla.
Kvällen före marknaden lastar en efter en av sina grejor. Sedan startar festen. En tröst när inte avansen är så god.

Annons
De sitter lugnt tillbakalutade bakom sina marknadsstånd. Gårdagens pryl- och motormarknad i Gärde inbringade inga stora summor för de flesta av köpfestens försäljare. Det är drygt en vecka innan lönen och det fina vårvädret lockade kanske till utomhusvistelse. Enligt de erfarna knallarna var det jämförelsevis glest bland besökarna.
Leif Nyberg började åka runt på marknader för sex år sedan.
Det började med att jag ärvde grejer efter en faster. Jag försökte sälja dem och började samtidigt samla på mig mer saker. Nu är jag ute någon gång i månaden. Som längst åker jag neråt Dalarna, berättar han.
Han hyr en dubbelplats tillsammans med Elionor Nilsson och Alex Ekman. Golvytan de flesta försäljarna disponerar mäter sex gånger tre och en halv meter och kostar 450 kronor per dag.
Den här helgen kommer det inte att gå ihop, konstaterar Leif Nyberg.
Besökarna lyfter förstrött på mopedtankar, kopparbyttor, bordslampor och annan kuriosa. En av försäljarna har lämnat sin plats, men den som hittar något av intresse kan söka honom på telefonen. "Finns i närheten", står det på den fasttejpade lappen.
Natten har delar av gänget tillbringat på sina hyrda golvytor. Många försäljare känner varandra sedan tidigare och uppskattar umgänget.
En del har husbilar eller husvagnar stående här utanför, säger Elionor Nilsson.

Mer läsning

Annons