Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mät blodtrycket på apoteket

/
  • Bakom en liten skärm i apotekslokalen får intresserade kunder kontrollera sitt blodtryck. Ett högt tryck kan betyda att personen är stressad – men också att det kan vara läge att kontakta vården.
  • Karin Boström får veta mer om hur blodtrycket kan variera av hälsocoachen Elin Edlund. Förebyggande hälsoarbete har blivit en viktigare del av Apotekets verksamhet.
  • Hugo Wikner kontrollerar att blodtrycket inte är alltför högt med hjälp av hälsocoachen Elin Edlund på Apoteket Gripen. –Det är jättebra att man kan göra sånt här, tycker Hugo Wikner, som passade på när han hade ett annat ärende på apoteket.

Nu kan du mäta blodtrycket på apoteket. Dessutom lanserar apoteken personliga hälsocoacher som kan hjälpa dem som vill förändra sin livsstil.

Annons
På apoteket Gripen i centrala Sundsvall får kunden sätta sig vid en liten skärm med ett grönt hjärta. Hälsocoachen Elin Edlund spänner fast blodtrycksmanschetten runt armen.
Att mäta blodtryck är en ny och gratis service på tre av Medelpads fjorton apotek.
Personliga hälsocoacher är en annan nyhet.
Jag ska motivera och peppa dem som behöver röra på sig mer, berättar farmaceuten Elin Edlund som fått specialutbildning för att hjälpa dem som vill förändra sin livsstil.
Det kan handla om motion, men även om matvanor, hur man hanterar stress och om att sluta röka.
Till skillnad från blodtrycksmätningarna är detta en tjänst som kostar, och som man måste boka tid för.
I likhet med vårdcentralerna tar vi betalt för konsultation. Vi avsätter ju tid för det här. Dessutom kan det vara så att om man köpt något så blir man mer motiverad att följa råden, säger Margareta Seimerson som är apotekschef vid Gripen.
Satsningarna är inte helt okontroversiella. Svenska läkarförbundets ordförande har uttalat sig kritiskt och sagt att apoteken bör ägna sig åt att sälja läkemedel. Det finns andra som är bättre på att mäta blodtryck.
Men Margareta Seimerson påpekar att apoteken sedan många år tillbaka redan säljer mätare till människor som själva vill kontrollera blodtrycket hemma.
Vi ställer ju ingen diagnos, utan hänvisar till vården om blodtrycket är för högt, säger Margareta Seimerson.
Det hela är ett led i det förebyggande hälsoarbete som apoteken sedan flera år ägnar sig åt. Sluta röka-rådgivning, personlig läkemedelsprofil och stresstester kompletteras med produkter som cd-skivor med mental träning och nyttiga kokböcker. Margareta Seimerson menar att såväl vården som kunderna har något att vinna på om ohälsa kan förebyggas.
Och kunderna är positiva till det nya.
Hundratals personer köade för att kontrollera blodtrycket i apotekets monter på hälsomässan i Nordichallen nyligen.
Flera av Gripens besökare passar också på.
Det här är jättebra. Man kan ju gå och dras med högt blodtryck utan att veta om det, säger Hugo Wikner, en av de kunder som nappat.

Här kan du testa blodtrycket
Apoteket Gripen i Sundsvall
Apoteket Granen i Skönsberg
Apoteket i Timrå

Blodtryck
En av fem svenskar har för högt blodtryck, och många vet själva inte om det.
Förhöjt blodtryck ökar risken för åderförkalkning och därmed även för kärlkramp, hjärtinfarkt eller slaganfall.
Cirka 800 000 svenskar med högt blodtryck behandlas med läkemedel, men bara var fjärde av dem kommer ner i ett tryck som minskar hälsoriskerna.
Blodtrycket kan sänkas med hjälp av att motionera, äta bra mat och att sluta röka.
Källor: Apoteket och Statens beredning för medicinsk utvärdering.

Mer läsning

Annons