Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matförgiftning

Annons
Begreppet matförgiftning brukar användas om sjukdom eller besvär som beror på att man ätit otjänliga livsmedel. Vanliga symptom är diarreér, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.
Förgiftning: Orsakas av giftiga ämnen i maten. En av de bakterier som kan bilda gift i mat är Staphylococcus aureus, en vanlig bakterie som kan finnas på huden eller i sår hos både människor och djur.
Infektion: Det finns många olika mikroorganismer som kan orsaka matförgiftningar genom infektion, bland annat det virus som orsakar vinterkräksjuka och bakterier som Salmonella.
Blandform: Bakterier som finns i maten bildar gifter när de passerat magsäcken. Detta gäller främst två arter av bakterier som ofta är inblandade i matförgiftningar i storkök; Clostridium perfringens och den typ av Bacillus cereus som orsakar diarré.
Misstänker du att du har blivit matförgiftad ska du ringa miljökontoret i din kommun så kan man förhindra att flera blir sjuka. Genom att matförgiftningar anmäls och utreds blir det möjligt att ta reda på orsaker till utbrott och skaffa sig kunskap om hur de kan förebyggas.
Fakta: Livsmedelsverket.

Mer läsning

Annons